Inryck på flera platser i landet

Nu har inryckningen av värnpliktiga verkligen tagit fart. I juni ryckte 780 in och i juli ytterligare 528. Den 7 augusti var det hela 1 426 till, bland annat till P 4 i Skövde och Kvarn och på P 18 på Gotland. Totalt kommer närmare 6 000 värnpliktiga rycka in på Försvarsmaktens olika förband över hela Sverige.

Värnplikt
Värnplikt
Närmare 6 000 värnpliktiga rycker in under sommaren. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
Värnplikt
Dagens inryck på Gotland innebär en fördubbling av antalet värnpliktiga på regementet. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
Inryck
Under de första dagarna hämtas materiell ut. Foto: Värnplikt

De värnpliktiga påbörjar nu sin utbildning som består av grundläggande soldatutbildning, därefter befattningsutbildning och slutligen vårens övningsserie där de övar i sina krigsförband.

Eleonora
Eleonora är instruktör på Wadsbo kompani vid Skaraborgs regemente P 4. Foto: Zsuzsanna Höjvall/Försvarsmakten

– Under den första veckan får de lära sig de mest elementära soldatkunskaperna, till exempel grundläggande vapentjänst och sjukvård. Veckan avslutas med en första fälthelg, där de lär sig grunderna i vad det innebär att vara soldat i fält, säger Eleonora, instruktör på Wadsbo kompani vid Skaraborgs regemente P 4.

På Gotland innebär dagens inryck mer än en fördubbling av antalet värnpliktiga på regementet, från 40 till 89. För första gången sker också utbildningen i det återuppståndna Livkompaniet.

Det är främst infrastrukturen som begränsat antalet på P 18 de här första åren men i slutet av nästa år ska nya kaserner, matsal och andra lokaler vara färdigställda. Under byggtiden används Suderbys herrgård som en tillfällig lösning. Inom ett par år ska värnpliktsvolymen på Gotland upp till 200-300.

För Eleonora på Wadsbo kompani blir det första gången hon är instruktör under ett inryck.
– Det känns spännande! Det är väldigt kul att jobba med rekryter och se hur de utvecklas. Inte minst hur de blir en grupp som bildar en plutonsanda.