Försvarsmakten arrangerar VM i militär femkamp

Deltagare från hela världen befinner sig i Halmstad för att göra upp om medaljerna i VM i militär femkamp som arrangeras av Luftvärnsregementet och Halmstads garnison.

Under måndagen kunde de tävlande träna på de olika arenorna. Här hindersimning på Simstadion Brottet. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Norska laget tränar handgranatskastning. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Flygplan
Det tjeckiska laget anlände under söndagen till Halmstads flygplats med eget flygplan. Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
Flygplan lastas ur
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
Människor i samtal
Personalen i tävlingens infocenter hjälper deltagarna med alla deras frågor. Foto: Anders Fall/Försvarsmakten

I år genomförs VM i militär femkamp för sextiosjunde gången. Tävlingen skulle ha arrangerats i Halmstad 2020 och sedan 2021, men fick ställas in båda gångerna på grund av covid-19.
– Tredje gången gillt. Nu är vi igång och det känns oerhört bra. Vi har sett fram emot att välkomna världseliten inom militär femkamp till Sverige och Halmstad, säger ställföreträdande arméchef brigadgeneral Anders Svensson.

VM i militär femkamp arrangeras av Försvarsmakten på uppdrag av CISM (Conseil International du Sport Militaire). CISM bildades 1948 och är en internationell sportorganisation för de väpnade styrkorna i medlemsländerna. CISMs huvudsyfte är att bidra till fred genom sportsliga utbyten mellan länder. CISMs motto är ”friendship through sport”.
– Jag förväntar mig en tävling med bra resultat och god idrottsanda. Idrottsanda handlar om kamratskap, självkontroll, mod och uthållighet. Det är alla egenskaper vi känner igen från den militära professionen, och i dessa oroliga tider är det betydelsefullt att vi kan mötas och manifestera mottot vänskap genom sport, säger Anders Svensson.

Deltagarna anlände till Halmstad under söndagen och under måndagen pågår träning, välkomstmöten och en öppningsceremoni. Tävlingarna startar på tisdagen och avslutas på lördag.

I militär femkamp ingår grenarna hinderbana, skytte, handgranatkastning, hindersimning och terränglöpning. Utöver det avslutas tävlingarna med en stafett i hinderbana.
– Banorna är testade och det finns mycket som borgar för att vi kommer att kunna få se många snabba tider under tävlingarna, säger tävlingsledare Jesper Lindberg.

Regementsområdet, Simstadion Brottet samt Galgberget är platser i Halmstad där deltävlingar genomförs och dit allmänheten bjuds in som åskådare. Tävlingarna på hinderbanan kommer att livesändas.

Under veckan välkomnas allmänhet till följande event:

23/8  - 08.00 Hinderbana på regementsområdet. Livesänds (för länk se

forsvarsmakten.se/wmpc23).

24/8  - 08.00 Hindersimning på Simstadion Brottet

25/8  - 09.00 Terränglöpning på Galgberget.

26/8  - 10.00 Hinderstafett på regementsområdet (lagtävling som inte ingår i femkampen). Livesänds (för länk se försvarsmakten.se/wmpc23).

De länder som deltar i VM är Norge, Bahrain, Italien, Kina, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Spanien, Tjeckien, Ecuador, Lettland, Litauen, Ukraina, Brasilien, Finland, Tyskland, Colombia, Österrike och Sverige.

Läs mer om tävlingen på forsvarsmakten.se/wmpc23