Plan för stärkt försvarsförmåga

Den 27 juni lämnade Försvarsmakten ett reviderat budgetunderlag till regeringen. Revideringen sker utifrån en utökad ekonomisk planeringsram.

Soldat står framför fordon lastat med materiel.
Soldat står framför fordon lastat med materiel.
Transport av materiel på väg till Ukraina. Foto: Antonia Sehlstedt

– Försvarsmakten har nu fått en utökad ekonomisk planeringsram av regeringen. Det reviderade budgetunderlaget omfattar ytterligare steg för att stärka vår försvarsförmåga och möjliggör bland annat fortsatta åtgärder inför Natomedlemskapet samt ersättningsanskaffning för stödet till Ukraina, säger Mikael Granholm, Försvarsmaktens generaldirektör.

Merparten av Försvarsmaktens stöd till Ukraina har utgått från armén, exempelvis stridsfordon 90, stridsvagn 122, pansarvärnsrobot 57, pansarskott 86, artillerisystemet Archer samt en stor mängd ammunition.

– Stödet till Ukraina påverkar vår förmåga och uthållighet, men det är ett ställningstagande för de värden vi försvarar. Arbetet fortsätter för att utveckla Sveriges försvarsförmåga genom en förstärkning av samtliga försvarsgrenar för att kunna möta dagens och morgondagens hot och utmaningar, säger Mikael Granholm.

I övrigt visar budgetunderlaget att personalområdet prioriteras ytterligare med åtgärder på såväl kort som längre sikt.