Tryck, adrenalin och känsla

Stridsvagnskompaniet på I 19 inledde skarpskjutningsperioden i Tåme på måndagen. För kompaniets värnpliktiga är det första gången de skjuter skarpt med stridsvagnarna.
– Jag sköt mitt första skarpa skott i måndags på inskjutningen, det är så coolt, en exalterande känsla med mycket adrenalinpåslag när man trycker av och 62 ton gungar till, säger Jonathan Wenell från Tyresö som utbildas till skytt.

Tryck, adrenalin och känsla: De värnpliktiga på I 19:s stridsvagnskompani har nu hunnit fram till den tredje dagen på skarpskjutningsperioden i Tåme där de för första gången skjuter skarpt med stridsvagnarna.
Tryck, adrenalin och känsla: De värnpliktiga på I 19:s stridsvagnskompani har nu hunnit fram till den tredje dagen på skarpskjutningsperioden i Tåme där de för första gången skjuter skarpt med stridsvagnarna.
Tryck, adrenalin och känsla: De värnpliktiga på I 19:s stridsvagnskompani har nu hunnit fram till den tredje dagen på skarpskjutningsperioden i Tåme där de för första gången skjuter skarpt med stridsvagnarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skytten Jonathan Wenell tycker det är så coolt, en exalterande känsla med mycket adrenalinpåslag när man trycker av ett skott med stridsvagnens 120 millimeters högtryckkanon, här tillsammans med Carl Ruste från Järlåsa som utbildas till stridsvagnsförare; ”När man gör lumpen ska det vara något häftigt, och stridsvagn det är häftigt!”, säger Carl Ruste.
Skytten Jonathan Wenell tycker det är så coolt, en exalterande känsla med mycket adrenalinpåslag när man trycker av ett skott med stridsvagnens 120 millimeters högtryckkanon, här tillsammans med Carl Ruste från Järlåsa som utbildas till stridsvagnsförare; ”När man gör lumpen ska det vara något häftigt, och stridsvagn det är häftigt!”, säger Carl Ruste. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det här är det absolut roligaste vi varit med hittills under utbildningen” säger
Maja Engström som utbildas till vagnchef.
”Det här är det absolut roligaste vi varit med hittills under utbildningen” säger Maja Engström som utbildas till vagnchef. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tryck, adrenalin och känsla: De värnpliktiga på I 19:s stridsvagnskompani har nu hunnit fram till den tredje dagen på skarpskjutningsperioden i Tåme där de för första gången skjuter skarpt med stridsvagnarna.
Tryck, adrenalin och känsla: De värnpliktiga på I 19:s stridsvagnskompani har nu hunnit fram till den tredje dagen på skarpskjutningsperioden i Tåme där de för första gången skjuter skarpt med stridsvagnarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Instruktören Jonas Siljeström med vagncheferna samlade för genomgång inför dagens skjutningar.
Instruktören Jonas Siljeström med vagncheferna samlade för genomgång inför dagens skjutningar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tryck, adrenalin och känsla: De värnpliktiga på I 19:s stridsvagnskompani har nu hunnit fram till den tredje dagen på skarpskjutningsperioden i Tåme där de för första gången skjuter skarpt med stridsvagnarna.
Tryck, adrenalin och känsla: De värnpliktiga på I 19:s stridsvagnskompani har nu hunnit fram till den tredje dagen på skarpskjutningsperioden i Tåme där de för första gången skjuter skarpt med stridsvagnarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ammunitionspåfyllning: Varje övningsdag börjar med att vagnarna görs klara för skjutning och på vägen ut till skjutplats passeras ammunitionsförrådet för att fylla på inför dagens skjutningar.
Varje övningsdag börjar med att vagnarna görs klara för skjutning och på vägen ut till skjutplats passeras ammunitionsförrådet för att fylla på inför dagens skjutningar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Vagnchefen Maja Engström med sin besättning bandar ammunitionen till kulsprutan inför eftermiddagens skjutningar.
Vagnchefen Maja Engström med sin besättning bandar ammunitionen till kulsprutan inför eftermiddagens skjutningar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De värnpliktiga på stridsvagnskompaniet har nu hunnit fram till den tredje dagen i skarpskjutningsperioden i Tåme. Efter transport, inskjutning och grundläggande skjutningar var det på onsdagen dags att testa gruppernas förmåga att under anfall lösa stridsuppgifter med varierande svårighetsgrad.

Roligaste hittills

Målsättningen med onsdagens skjutningar var att varje grupp skulle kunna upptäcka och nedkämpa en motståndare samt anfalla och ta ett anfallsmål.

Motståndaren var en fiende bestående av en pansarskyttepluton förstärkt med stridsvagnar och robotgrupp.

Maja Engström från Vilhelmina i Västerbotten utbildas till vagnchef på stridsvagnskompaniet.
– Det här är jätteroligt, det absolut roligaste vi varit med om hittills under utbildningen. Men det är grymt mycket att lära sig, det gäller att vara skärpt vid varje genomförande. Man upptäcker hur viktig simulatorträningen är, nu när vi gör det skarpt, säger Maja Engström.

Soldaterna gör stora framsteg

Översergeant Jonas Siljeström är instruktör på stridsvagnskompaniet och en av övningsledarna under skjutperioden i Tåme.
– Vi kör inte så hög svårighetsgrad de första dagarna, eftersom det är första gången de skjuter skarpt med kanonen, men jag tycker våra besättningar gör framsteg varje dag, det är glädjande att se. Under veckan kommer vi att bygga på svårighetsgraden efterhand. Det viktiga med övningarna är att få samspelet i besättningen att fungera, till exempel med ordergivning, rapportering och målangivning, berättar Jonas Siljeström.