Nya varianter av stridsfordon 90 till armén

Armén fortsätter att växa under de närmaste åren. Nu är det klart att de mekaniserade förbanden får nya fordon. Försvarets materielverk, FMV, har tecknat ett kontrakt med BAE Systems på två nya varianter av Stridsfordon 90.

Stridsfordon
Stridsfordon
Till vänster: Driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D. Till höger: Pionjärpansarbandvagn, pipbv 90D. Foto: BAE Systems

Leveranserna av de nya fordonen är planerade att ske mellan 2023 och 2027. Det handlar om två nya varianter av stridsfordon 90, baserade på plattformen CV 90 A. Dessa läggs till i det svenska uppgraderingsprogrammet för Stridsfordon 90. Ordervärdet är på cirka 900 miljoner kronor. 

Vagn för reparationer

Den ena av de två nya varianterna kallas driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D. Vagnen ska ha möjlighet att ge avgörande stöd i de mekaniserade bataljonerna. Den ger bättre möjligheter till att genomföra reparationer och bogsera andra fordon. 

Vagn för fältarbeten

Den andra varianten är en pionjärpansarbandvagn och ges förkortningen pipbv 90D. Den ska ge de mekaniserade bataljonerna ett ändamålsenligt fordon för att kunna genomföra fältarbeten i frontlinjen. Fordonets syfte är att öka förmågan att hindra fientliga styrkors rörlighet.

I tjänst sedan 1993

Stridsfordon 90 finns i en rad versioner inom Försvarsmakten och de första levererades redan 1993. Fordonet finns i ytterligare versioner som har exporterats till en rad länder under tre decennier.