Svensk-finsk logistik stärker försvaret på Nordkalotten

Storövningen Cold Response i Norge är till stor del en fördjupning av det svensk-finska försvarssamarbetet, FISE. Inte minst fördjupas Sveriges och Finlands gemensamma logistikkedjor. I det bakre underhållet långt bakom krigsfronten förbättras logistikförmågor som är av stort värde även utanför övningens ramar.
– I Cold Response har vi skapat ett logistikflöde som gör att jag får tilltro till att detta skulle fungera även i kris eller i högre beredskapsnivå, säger brigadgeneral Michael Nilsson, Försvarsmaktens Logistikchef.

Soldater från Norrlands dragonregemente, K 4, under samverkan med finska kollegor.
Soldater från Norrlands dragonregemente, K 4, under samverkan med finska kollegor.
Soldater från Norrlands dragonregemente, K 4, under samverkan med finska kollegor. Det svensk-finska logistiksamarbetet är en förutsättning för soldaterna i övningen. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Försvarsmaktens logistikchef, brigadgeneral Michael Nilsson besökte bland annat personal ur Försvarsmaktens tekniska skola under Cold Response.
Försvarsmaktens logistikchef, brigadgeneral Michael Nilsson besökte bland annat personal ur Försvarsmaktens tekniska skola under Cold Response. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Chefen för den svensk-finska brigaden överste Lars Jonsson och hans finske ställföreträdare, överste Jukka Kotilehto.
Chefen för den svensk-finska brigaden överste Lars Jonsson och hans finske ställföreträdare, överste Jukka Kotilehto intervjuas av internationell media. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ett svenskt stridsfordon 90 tillsammans med en underställd finsk stridsvagn Leopard 2A4, motsvarande stridsvagn 121.
Ett svenskt stridsfordon 90 tillsammans med en underställd finsk stridsvagn Leopard 2A4, motsvarande stridsvagn 121, vid övningens frontlinje. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Svenska och finska soldater vid den gemensamma brigadledningsplatsen.
Svenska och finska soldater vid den gemensamma brigadledningsplatsen. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Det svensk-finska försvarssamarbetet fortsätter att ta nya steg varje gång länderna övar tillsammans. Under Cold Response 2022 övar omkring 1 500 svenska soldater och officerare tillsammans med närmare 700 kollegor från Finland. Övningen är en sedan länge planerad multinationell övning ledd av Norge där NATO-allierade och partnerländer deltar med omkring 30 000 deltagare.

Sverige, Norge och Finland strider på samma sida i övningen. Runtom i övningsområdet fördjupas därför FISE-konceptet på alla nivåer. Längst fram i övningens frontlinjer slipas samarbetet på plutonsnivå, där finska stridsvagnar är underställda svenska enheter för att lösa stridsuppgifter tillsammans. Under övningen leds förbandet av en svensk brigadchef med en ställföreträdande brigadchef från Finland.

”Tillsammans blir vi starkare”

Längst bak i övningsområdet har Sverige och Finland en gemensam logistikhub, FISE-hub, som står för det bakre underhållet. Vid denna hub arbetar svensk och finsk personal tillsammans med att försörja förbanden vid fronten med de förnödenheter som behövs i övningen. Det kan vara allt ifrån tekniska reservdelar till ammunition.

– Samordningen ger oss flera fördelar. Att ha en gemensam logistikkedja och samordna transporter, både från Finland och Sverige men även inom Norge skapar en större resurseffektivitet, vi kan nyttja flera resurser för att stödja varandra. Samordning skapar även en större redundans där vi blir mindre känsliga för påverkan på våra förband, säger major Jesper Eldevåg, funktionsövningsledare logistik under övningen.

Under övningen har Försvarsmaktens logistikchef, brigadgeneral Michael Nilsson, studerat logistikkedjan.
– Här har vi skapat ett flöde där Sverige och Finland samarbetar. Det är en framgångsfaktor som gör att vi kan nyttja varandras resurser och personal och få till en redundans i vårt eget system. Tillsammans blir vi verkligen mycket starkare, säger Michael Nilsson.

Utvecklad logistik stärker försvaret i norr

Det finns fler steg att ta för att utveckla Försvarsmaktens logistik i norra Sverige och därmed stärka försvarsförmågan i landsdel som är en del av Nordkalotten– ett område med stigande militärstrategisk och säkerhetspolitisk betydelse.
– Med övningen som grund kan vi jobba vidare inom FISE-samarbetet för att minska de friktioner som finns och utveckla den gemensamma logistiken. Det kräver att vi verkligen engagerar oss helhjärtat på alla nivåer för att logistiken ska få en framträdande roll.

Sammanhållen och robust logistik skapar operativ effekt såväl nationellt som internationellt i gemensamma operationer, poängterar Michael Nilsson.
– Jag ser ganska mycket finska resurser på plats här. Vi kunde haft mer resurser på plats från svensk sida. Av olika skäl har det inte varit möjligt men vi måste tänka till inför våra egna övningar så att vi verkligen är väldimensionerade och ser effekterna av att få igång ett flöde, avslutar han.

Cold Response är en regelbundet återkommande vinterövning, som leds av norska försvarets operativa högkvarter. Den har genomförts vart annat år sedan 2006.

Cold Response 2022

Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars - 1 april och omfattar cirka 35 000 deltagare från 27 nationer varav omkring 1600 svenska soldater och officerare.

Läs mer om övningen