Storövningen Cold Response fortsätter – armén gör sig redo

Den stora norska militärövningen Cold Response 22 pågår nu. Först ut i övningen var det svenska flygvapnet Det andra svenska bidraget som står i startgroparna utgörs av svenska och finska arméförband.
– Det är viktigt att få samarbeta med och öva tillsammans med våra allierade, säger överstelöjtnant Stefan Fredriksson, övningsledare för flygdelen.

Jas 39 Gripen från Norrbottens flygflottilj landar in på Bardufoss Air Station.
Jas 39 Gripen från Norrbottens flygflottilj landar in på Bardufoss Air Station.
Jas 39 Gripen från Norrbottens flygflottilj landar in på Bardufoss Air Station. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Under måndagen fick armén besök av statsminister Magdalena Andersson och den moderata partiledaren Ulf Kristersson.
Under måndagen fick armén besök av statsminister Magdalena Andersson och den moderata partiledaren Ulf Kristersson. Vid besöket, som bevakades av en stor mängd medier från både Sverige och Norge, höll de båda partiledarna en gemensam pressträff. Foto: David Kristianssen/Försvarsmakten
Humöret på topp trots regn och blåst. Glada soldater från Ledningsregementet är ute på hal is och arbetar.
Humöret på topp trots regn och blåst. Glada soldater från Ledningsregementet är ute på hal is och arbetar. Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Glada soldater från Ledningsregementet på övning långt hemifrån.
Glada soldater från Ledningsregementet på övning långt hemifrån. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Statsministern avrundade sitt besök vid övningen med ett körpass i stridsfordon 90.
Statsministern avrundade sitt besök vid övningen med ett körpass i stridsfordon 90. Foto: David Kristianssen/Försvarsmakten
Övningsledare flyg, överstelöjtnant Stefan Fredriksson, intervjuas av TV4 på basen i Bardufoss.
Övningsledare flyg, överstelöjtnant Stefan Fredriksson, intervjuas av TV4 på basen i Bardufoss. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Stridsflygdivisionen och de övriga delarna ur Norrbottens flygflottilj startade övningen måndagen den 14 mars och har sedan dess hunnit flyga en hel del även om vädret velat annat. Inledningsvis har vädret varit riktigt bra vilket gett optimala flygförhållanden. På fredagseftermiddagen försämrades vädret avsevärt med kraftigt snöfall och kraftiga vindar vilket gjorde att eftermiddagens och kvällens flygningar ställde in.

I samband med fredagens dåliga väder störtade ett amerikanskt tiltrotorflygplan (en kombination av flygplan och helikopter) av typen Bell-Boeing V-22 Osprey söder om Bodö. Ombord fanns fyra amerikaner. Räddningsinsatsen med en norsk helikopter från Bodö påbörjades så fort man fick vetskap om händelsen och helikoptern lyckades lokalisera platsen. På grund av det dåliga vädret lyckades man inte vinscha ner räddningspersonal utan tvingades avbryta och återgå till basen. På lördag morgon meddelade den norska polisen att vraket hade återfunnits och att samtliga ombord omkommit.

Trots dödsolyckan fortsatte övningen enligt plan. Vädret blev bättre men de kraftiga vindarna på den norska sidan gjorde att stridsflygdivisionen valde att flyga över gränsen till norra Sverige där väderförhållandena var bättre.

Tre flygpass om dagen

Under de dagar man flugit har man genomfört tre pass per dag: förmiddag, eftermiddag och kväll. Första passet har bland annat innehållit grundutbildningsmoment för de yngsta piloterna som övat internt och fått bekanta sig med miljön och de annorlunda förhållandena i Norge. Pass två på eftermiddagen är det stora passet där man övar luftstrid tillsammans med flyg från andra nationer i större sammansatta flygföretag. Under kvällspasset har man bland annat övat mörkerflygning med Night Vision Goggles (NVG), genomfört bombning av markmål samt övat BVR-strid (Beyond Visual Range, dvs strid på väldigt långa avstånd där man inte ser motståndaren annat än på radarn).

Divisionen har även övat lufttankning med ett franskt tankflygplan av modellen KC-135 Stratotanker samt flugit mot luftvärn både på land och till havs för att dessa ska få chansen att öva mot stridsflyg.

Armén gör sig redo för strid

Markförbanden står för det stora personella och materiella bidragen under Cold Response. Drygt 1500 personer och en stor mängd fordon och annan materiel har under helgen transporterats upp till nordnorge där övningen kommer att genomföras. I detta nu genomförs intensiva förberedelser för att förbanden ska vara klara att starta övningen i mitten på veckan.

Statsministern och moderatledaren på besök

Under måndagen fick armén besök av statsminister Magdalena Andersson och den moderata partiledaren Ulf Kristersson. Vid besöket, som bevakades av en stor mängd medier från både Sverige och Norge, höll de båda partiledarna en gemensam pressträff.
– Vi kan vara oeniga om många saker, men vi båda kämpar för Sveriges trygghet, sade Magdalena Andersson.
– Vi står mycket samlade när det händer förfärliga saker i vår omvärld, fortsatte Ulf Kristersson.

Dagen var förlagd vid den svensk-finska brigaden där Andersson och Kristersson besökte både värnpliktiga och officerare på stabsplatsen. Besöket avrundades med ett körpass i ett stridsfordon 90.

Övningen pågår 14 - 31 mars.

Cold Response är en regelbundet återkommande vinterövning, som leds av norska försvarets operativa högkvarter. Den har genomförts vart annat år sedan 2006.

Cold Response 2022

Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars - 1 april och omfattar cirka 35 000 deltagare från 27 nationer varav omkring 1600 svenska soldater och officerare.

Läs mer om övningen