Utländska soldater övar CBRN i Umeå

Under en vecka har soldater och officerare från USA, Storbritannien, Irland, Belgien och Danmark fördjupat sina CBRN-kunskaper i vintermiljö.

Två soldater i skyddsmask spanar efter kemiska stridsmedel.
Två soldater i skyddsmask spanar efter kemiska stridsmedel.
Ett effektivt sätt att detektera kemiska ämnen även under vintern är med indikeringspapper. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Två soldater i vintermiljö.
Master Sergeant Jedd Lucas från USA. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldater i vintermiljö.
Deltagarantalet halverades med anledning av pandemin och stor vikt har lagts på smittskyddsåtgärder. Alla deltagare har genomfört PCR-tester på SkyddC:s försvarshälsa. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat åker skidor.
En del av deltagarna på kursen hade god vana med skidor, andra hade knappt stått på ett par skidor. Efter en vecka i Västerbottens snötäckta landskap kunde dock de flesta ta sig fram utan svårigheter på vita blixten. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Hamburgare steks över eld.
Under ett av fältdygnen kunde eleverna få avnjuta hamburgare stekta på stekhäll istället för frystorkat. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Två amerikanska officerare.
Den amerikanska arméattachen, överste Scott Sanford, besökte Skyddscentrum under den internationella CBRN-vinterkursen. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat i skyddsmask på vintern.
Vissa ämnen, speciellt kemiska ämmen, uppräder på ett annat sätt i kyla än i varmt klimat. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

– Kylan gör verkligen stor skillnad i CBRN-taktiken. Vi var hela tiden tvugna att ta hänsyn till hur temperaturen påverkar våra instrument och vilka metoder vi använder för att försöka detektera, säger Master Sergeant Jedd Lucas som är EOD-operatör i amerikanska flygvapnet.

Kursen som CBRN-skolan från Totalförsvarets skyddscentrum håller heter CBRN Winter Course och ger kursdeltagarna möjligheterna att utveckla sina metoder för indikering och sanering samt ge en utökad praktisk utbildning om effekterna av framförallt kemiska ämnen och strålkällor i kallt väder.

Regementsförvaltare Mats Wikberg har mer än 20 års erfarenhet inom CBRN-funktionen och han säger att intresset för CBRN har ökat både inom Sverige och internationellt i och med det spända säkerhetsläget. Något som också märkes under kursen.

– Att öva tillsammans med andra nationer är helt naturligt för oss i Försvarsmakten. Inom CBRN-funktionen finns ett stort intresse och vi är glada att kunna dela med oss av våra erfarenheter. När det kommer till kallt väder så är det inte många länder som har vårat klimat och möjligheten att genomföra en sån här kurs, säger Mats Wikberg.

Både en CBRN-kurs och vinterutbildning

För att vara säkra på att deltagarna har rätt skyddsnivå och goda möjligheter att klara sig i norrlänsk vintermiljö har svensk utrustning och M90-uniformsystemet använts av alla som är med på kursen. 

– Det var en utmaning att åka skidor och samtidigt hantera instrumenten. Som tur var hade vi bra instruktörer som lärde oss hur vi skulle klara de olika situationerna. Det kalla vädret påverkar allt vi gjorde, men vi hade bra kläder och det gällde bara att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten, säger Master Sergeant Jedd Lucas.

Kursen avslutades med två dygns strapats där natten spenderades i enmanstält under bar himmel, ett uppskattat moment för eleverna.