Förstärkta pansarbataljonen på Gotland trimmas samman i ny miljö

Uppmärksamheten och uppståndelsen har varit stor, men för de berörda förbanden på Gotland blir det snabbt vardag i en ny miljö.

Två soldater med ammunitionslåda.
Två soldater med ammunitionslåda.
181:a pansarbataljonen, som är Gotlands regementes stående förband har den senaste tiden fått förstärkning. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten
Stridsfordon skjuter på övningsfält.
Norrbottens regemente (I 19) övar med stridsfordon 90. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten
Militär intervjuas av media.
Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente (P 18), har gjort en mängd intervjuer till både svensk och internationell media. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Att Försvarsmakten gjort en omfördelning av tillgängliga resurser för att förstärka närvaron på Gotland har antagligen inte undgått någon. Rapporteringen i svenska och internationella medier hade fram till i dag en potentiell räckvidd på 1,7 miljarder läsare, tittare och lyssnare. Tonläget var, åtminstone inledningsvis, uppskruvat och många människor upplevde oro.

När nu en ny vecka har inletts börjar de flesta av de tillförda förbanden att komma på plats och verksamheten har kommit igång i en ny miljö.

Moa Öhrman Helsén och David Yhr från operativa beredskapsenheten.
Moa Öhrman Helsén och David Yhr. Foto: Tomas Ängshammar/Försvarsmakten

För packgruppchefen Moa Öhrman Helsén från operativa beredskapsenheten vid Norrbottens regemente (I 19) fylls dagarna med precis de arbetsuppgifter som hon och hennes kolleger är tränade för – att genomföra en hastig omgruppering av förbandet från en plats till en annan. Vänner och familj är plötsligt långt borta.

– Men gemenskapen i förbandet är ju en av de saker jag gillar med det här jobbet. De boende här omkring har också varit väldigt välkomnande och visar att de är glada att vi är här.

Hennes kollega David Yhr, ledningsgruppchef, fyller i.

– Vi har bland annat blivit erbjudna fika och bastu, även om vi inte haft någon möjlighet att tacka ja.

De tillförda förbanden underställs 181:a pansarbataljonen, som är Gotlands regementes stående förband. Bataljonschefen Ulf Hamberg har på en vecka fått se sitt förband växa avsevärt, även om han inte kan gå in på vilka förmågor som tillkommit.

– Jag brukar framhålla att vi borde vara fler här ute på Gotland till vardags så nu är jag lite nöjdare än vanligt.

Den nya vardagen innebär bland annat att de ordinarie och de tillförda resurserna nu kommer att genomföra viss övningsverksamhet för att trimma samman bataljonen i sin nya kostym.

Att föra samman förband under en tid när smittspridningen i samhället slår nya rekord är en särskild utmaning. Hittills har smittspridningen bland förbanden på Gotland varit markant lägre än i det omgivande samhället och Försvarsmakten vidtar åtgärder för att så ska förbli. Gotlands regemente (P 18) har möjligheter att genomföra egna test och den som har symptom hålls i karantänsförläggning tills negativt provsvar kommit.