De första Jas 39 Gripen E på väg till Försvarsmakten

Under torsdagen presenterade Saab de första sex serietillverkade och snart leveransklara Gripen E för Försvarsmaktens flygvapenchef och chefen för det brasilianska flygvapnet.

Jas Gripen E
Jas Gripen E
De första serietillverkade Jas 39 E Gripen presenterades under torsdagen. Foto: Saab
Män framför flygplan
General Carlos de Almeida Baptista Junior, chef för Brasiliens flygvapen, Micael Johansson, Saab och Försvarsmaktens flygvapenchef Carl-Johan Edström. Foto: Saab

– Leveranserna är viktiga för vår förmågetillväxt och försvaret av Sverige. Med Jas 39 Gripen E kommer svensk försvarsförmåga öka, och vi kan bygga ett starkare och taktiskt överlägset flygvapen i varje situation, säger flygvapenchefen Carl-Johan Edström.

Saab har nu alltså gått in i leveransfas vad gäller stridsflyget Gripen E och visat upp de sex första serieproducerade planen. Fyra av dem går till Brasilien och två till Försvarsmakten.

Skillnaden mellan Gripen C/D och Gripen E är stor. E-versionen har moderniserade sensorer och flygvapenchefen konstaterar att den sammanlagda förmågan kopplat till mjukvara, systemintegrering, sensorer, vapen och telekrigssystem kommer matcha och i många fall vara bättre än dagens femtegenerations stridsflygplan.

– Gripen E är ett system med god bränsleekonomi, enkelt att underhålla och har en hög tillgänglighet. Flygplanet har fler balkar vilket innebär att Gripen E kan bära mer vapen, alltså fler robotar och bomber. Med Gripen E skapar vi ett militärt problem för en motståndare. Vi blir helt enkelt vassare och farligare, säger flygvapenchefen.