Arméns trotjänare får välbehövlig renovering

Sammanlagt 71 av Försvarsmaktens äldsta exemplar av stridsfordon 90 kommer att renoveras. Kontraktet är påskrivet och de renoverade vagnarna kommer att levereras under 2023 och 2024. Ytterligare beställningar inom området är att vänta

Stridsfordon 90 i skog
Stridsfordon 90 i skog
Stridsfordon 90 är en verklig trotjänare i de mekaniserade förbanden. De första vagnarna infördes redan 1994. Fordonet på bilden är av B-variant. Foto: Linus Ehn/Försvarsmakten
Stridsfordon på väg i skog.
Stridsfordon 90 av A-variant, den typ som nu kommer att renoveras. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Stridsfordon på slättland.
Stridsfordon 90 av C-variant med bredare torn, yttre extraskydd och rökkastare på taket. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Försvarets materielverk, FMV, har tecknat kontrakt med HB utveckling AB om renovering av totalt 71 stridsfordon 90 av A-variant. Modellen kom i slutet av 1990-talet och vagnarna kommer nu att uppgraderas till D-variant. 

Förändringarna innebär bland annat att ett nytt ledningsstödsystem införs, det innebär att ny radio och nya datorer installeras. Därtill byts vissa föråldrade komponenter ut – det mest uppenbara är att stridsfordonets externt monterade kulspruta byts ut. De fordon som nu renoveras kommer att få sin kulspruta av modell 39 ersatt av ksp 58. 

Fler beställningar väntar

Arbetena utförs av HB utveckling AB, som är ett företag ägt av Hägglunds och Bofors. Kontraktet är totalt på drygt 500 miljoner kronor och ytterligare beställningar är att vänta. Under kommande år ska ett antal stridsfordon 90 av variant C uppgraderas till E-variant. 

Stridsfordon 90 finns vid samtliga mekaniserade förband inom Armén, de fösta levererades redan 1994. 

Nya varianter av stridsfordon 90

Besättningen består av vagnchef, skytt och förare. Transportutrymmet har plats för sex eller sju soldater beroende på modell. Försvarsmakten har en rad fordon baserade på stridsfordon 90, bland annat luftvärnskanonvagn 90, stridsledningspansarbandvagn 90, eldledningspansarbandvagn 90 och den senaste: Granatkastarpansarbandvagn 90 ”Mjölner”. FMV arbetar nu med att ta fram nya funktionspansarbandvagnar, en pionjärvagn och en inriktad mot driftsstöd.