P 18:s första övning med stridsvagnar på 21 år

"Ett pansarregemente ska ha sina stridsvagnar". Det är en nöjd Ulf Hamberg, chef för 181:a pansarbataljonen, som summerar P 18:s första övning med stridsvagnar på 21 år.

Stridsvagn på Gotland
Se videoklippet om P 18:s första övning med stridsvagnar på 21 år.

Det nya Gotlands regemente har nu inlett återuppbyggnaden av stridsvagnsförmågan efter ett två decennier långt uppehåll. Nästa års värnpliktsutbildning är inriktad mot stridsvagn och 2025 ska stridsvagnskompaniet Lärbro vara fullt bemannat.

– Stridsvagnarna är en oerhörd förstärkning av förmågan som jag har på mitt förband. Vi har nu fått på plats den egna förmågan att utbilda nästa generation, med början nästa sommar, säger Ulf Hamberg som är chef för 181:a pansarbataljonen.

Under en övning vecka 37-38 var det nypremiär för stridsvagnarna som en del av bataljonen och den 20 september sköt Gotlands regemente skarpt med stridsvagn för första gången sedan maj 2000. Vagnarna bemannades delvis med tidvis tjänstgörande personal, som utbildats i Skövde med krigsplacering på Gotland. En av dem var stridsvagnsföraren Aron Svensson, som nu fått två veckors repetition av sina gamla kunskaper och som trivs i den 62 ton tunga vagnen.

– Det är en härlig känsla att ta sig fram i terrängen, och skönt att få vara här på Gotland.

Sedan Aron och hans kollegor utbildades har förutsättningarna förändrats på ett avgörande sätt.

– Värnplikten har återkommit och nu har det blivit dags att omsätta personalen i stridsvagnskompaniet, säger Ulf Hamberg.

Med en värnpliktsutbildning på stridsvagn vaknar Lärbro kompani ur sin törnrosasömn och med början nu har Gotlands regemente en helt annan tillgänglighet till sina stridsvagnar.