Så hanterade Försvarsmakten covidutbrottet under Sydfront 21

Omkring 200 värnpliktiga har skickats hem från övningen Sydfront 21 efter att åtta personer i ett förband från Livgardet bekräftats sjuka av covid-19.

Fem soldater var av en släpas på marken.
Under övning Sydfront 21 övar 3500 deltagare från 13 olika förband. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Förbandet har uppnått sina utbildningsmål och det fanns därför ingen anledning att ha kvar dem på övningen.

– Vi tog beslutet att avveckla förbandet i sin helhet för säkerhets skull. Det följer helt vår riskhanteringsplan hur vi ska hantera covidsmitta, säger Alf Johansson, kommunikationschef på Sydfront 21.

Under övningen har daglig sjukvård genomförts. Det innebär att varje morgon anmäler soldaterna eventuella skador eller sjukdomssymptom till sjukvårdspersonal. Vid förkylningssymptom görs snabbtester för att få grepp om eventuella fall av covid-19 så att både den sjuke och de som varit i nära kontakt med personen kan isoleras. Därefter transporteras de bekräftade fallen i särskilda bussar till sjukkvarter som upprättats i Skillingaryd, Skövde, Ravlunda och Revingehed.

Armén har haft egna läkare, sjuksköterskor och vårdpersonal på plats för att omhänderta sjukdomsfall. Övningen belastar därför inte den civila sjukvården.

Sydfront 21, som genomförs i södra Sverige, är den största militärövning som hållits sedan pandemin började och omfattar 3500 deltagare från 13 olika förband. Övningen avslutas måndagen den 10 maj.   Arméchefen Karl Engelbrektson: 

– När friktionerna är som störst ska armén vara som bäst. Vi ska klara av att hantera en utmaning som denna. Jag är mycket nöjd med hur övningsledningen har löst uppgiften, säger han.