Jägarna i mål efter 120 mil

muckarresa på cykel från arvidsjaur till stockholm

I strålande solsken nådde de cyklande värnpliktiga från Arméns jägarbataljon målet Stockholms slott på söndagseftermiddagen. Där möttes de av familjer, kompisar och sin före detta regementschef. – Det är ganska skönt att vara framme, säger Matilda Berglund, en av deltagarna.

Cyklisterna från Arméns jägarbataljon står sida vid sida med Försvarsmaktens representant, brigadgeneral Jonny Lindfors vid Stockholms slott i fint väder.
MÅLGÅNG. Efter 120 mil på cykel från Arvidsjaur till Stockholms slott välkomnades gruppen av Försvarsmaktens representant, brigadgeneral Jonny Lindfors. Foto: Försvarsmakten
Cyklisterna från Arméns jägarbataljon står sida vid sida med Försvarsmaktens representant, brigadgeneral Jonny Lindfors vid Stockholms slott i fint väder.
Trötta men nöjda har de värnpliktiga från Arméns jägarbataljon nu till slut avslutat sin muckarresa. Foto: Försvarsmakten

Förra lördagen gav de sig av. De tappra tio värnpliktiga från Arméns jägarbataljon, AJB, i Arvidsjaur. Då bjöd Kung Bore på en oskön avskedshälsning i form av snö. På söndagen mötte huvudstaden med ett helt annat väder, närmast sommarvärme.

Men det var inte bara sommaren som mötte jägarna: stolta mammor och pappor, plutonskompisar och för Försvarsmaktens räkning, brigadgeneral Jonny Lindfors. Lindfors var nämligen tidigare regementschef för Norrbottens regemente som AJB tillhör och därmed självklar mottagare.
– De har gjort en fantastisk prestation. Det här visar på att de har byggt upp en otrolig sammanhållning och lagkänsla under värnplikten. Det visar också att de vill lite mer, säger brigadgeneral Jonny Lindfors.

Matilda och de andra deltagarna kunde pusta ut efter en muckarresa utöver det vanliga. Och jägarna förnekade sig inte: de nådde målet ett dygn före plan.
– Skitkul! Och vilken mottagning vi fick, det trodde vi inte.

Vad gör ni på söndagskvällen?
– Grillar hemma hos en kompis här i Stockholm. Och tar hand om bakdelarna, just nu har jag fyra skavsårsplåster på sittknölarna.

Du bor i Trollhättan. Dit är det bara 44 mil från Stockholm. Cyklar du dit?
– Nej, tyvärr inte. Det blir tåg. Men först ska jag stanna här några dagar och hälsa på mina kusiner, säger Matilda Berglund.

För några av deltagarna var inte Stockholm slutmålet. Två av deltagarna vek av tidigare under resan. Färden gick västerut mot slutmålet Mariestad, en resa på 130 mil, som även den avslutades under söndagen.