Svenska specialförband på plats i Mali

Huvuddelen av det svenska bidraget till den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba är nu på plats i Mali.
– Den primära uppgiften för våra svenska specialförband är att agera som snabbinsatsstyrka när något händer. I övrigt är vårt fokus att assistera, ge råd och följa med de maliska säkerhetsstyrkorna, säger brigadgeneral Anders Löfberg, chef för specialförbandsledningen.

Sveriges bidrag till Task Force Takuba består av 150 soldater samt helikoptrar och transportflyg.
Sveriges bidrag till Task Force Takuba består av 150 soldater samt helikoptrar och transportflyg.
Sveriges bidrag till Task Force Takuba består av 150 soldater samt helikoptrar och transportflyg. Foto: Försvarsmakten
Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Bilden visar specialförbandsoperatörer från andra nationer på plats i insatsområdet.
Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Bilden visar specialförbandsoperatörer från andra nationer på plats i insatsområdet. Foto: EMA/Franska försvarsmaktens högkvarter
Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Bilden visar specialförbandsoperatörer från flera nationer på plats i insatsområdet.
Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Bilden visar svensk stödpersonal och specialförbandsoperatörer från flera nationer på plats i insatsområdet. Foto: EMA/Franska försvarsmaktens högkvarter

Mali är ett av världens fattigaste länder och under senare år har det skett en ökning av kriminella aktiviteter som illegal handel med vapen, droger och människor, kidnappningar och terroristaktioner. Landet har utvecklats till ett fäste för våldsbejakande islamistiska grupper, bland annat grupper med kopplingar till Daesh och al-Qaida.

 – Malis befolkning är svårt plågat av kriminella och islamistiska terrorgrupper. Specialförband är en viktig resurs i kampen mot terrorgrupperna eftersom de snabbt kan sättas in i olika delar av landet och genom det förhindra att konflikter eskalerar och terrorism breder ut sig, säger Anders Löfberg.

Sveriges engagemang i Mali är stort. Task Force Takuba består av 150 soldater samt helikoptrar och transportflyg. Sverige bidrar dessutom med trupp till den FN-ledda Minusma-insatsen och EU-styrkan EUTM Mali. Det svenska bidraget till Minusma består av cirka 215 soldater. I EU-insatsen bidrar Sverige med åtta soldater.

Sveriges deltagande tillsammans med andra nationer är ett led i ett långsiktigt engagemang att främja säkerheten i Mali för att på sikt nå en hållbar och fredlig utveckling i landet.

Den svenska delen av Task Force Takuba består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka grupperad i bland annat Ménaka, i nordöstra Mali. Ett svenskt transportflygplan är baserat i Niamey i Niger. I Task Force Takuba ingår, förutom Frankrike och Sverige, bland andra Estland och Tjeckien samt representanter från Danmark, Nederländerna och Belgien. 

Sveriges deltagande i Task Force Takuba är beslutat av den svenska riksdagen efter en inbjudan från Mali och dess grannland Niger. Task Force Takuba kan även verka i Niger. Task Force Takuba är en del av den större franskledda insatsen Operation Barkhane.