Allt fler anställda upplever balans i vardagen

Resultaten från årets medarbetarundersökning FM Vind har nu sammanställts och som helhet visar den på ett fortsatt positivt resultat.

Soldater hälsar på varandra.
Soldater hälsar på varandra.
Majoriteten av medarbetarna har svarat att det råder gott kamratskap, ett uppskattat ledarskap och meningsfulla arbetsuppgifter i Försvarsmakten. Foto: Försvarsmakten

– Undersökningen visar på flera styrkor och tillgångar. Förtroendet för Försvarsmakten som arbetsgivare och framtidstron har ökat, trots osäkerheten under det gångna året med den rådande pandemin och otydligheter om framtida finansiering, säger Klas Eksell, Försvarsmaktens personaldirektör.

Majoriteten av medarbetarna har svarat att det råder gott kamratskap, ett uppskattat ledarskap och meningsfulla arbetsuppgifter på en motiverande arbetsplats.

– När det gäller arbetsmiljö skedde den största positiva förändringen i frågorna om arbetsbelastning och balans mellan arbete och fritid. Andra områden där resultatet förbättrades var hur Försvarsmakten leds och viljan att rekommendera Försvarsmakten som arbetsgivare, säger Klas Eksell.

Inrättandet av stridskrafter får ett positivt betyg, där ledarskapet nästan hamnar på samma höga nivå som förtroendet för förbundsledningar.

Ett litet men ändå försämrat resultat kan avläsas i påståendet ”På vårt förband uppfattar jag att vi behandlar varandra med respekt oavsett yrkesroll/anställningsform”. Andelen som svarar att de varit med om så kallat ovälkommet beteende ökade med 0,5 procent.

– Vi tar uppgifterna på största allvar och vi kommer öka ansträngningarna för att komma tillrätta med detta. Varje upplevd incident av ovälkommet beteende är oacceptabel och strider mot vår värdegrund, säger Klas Eksell.

En annan arbetsmiljöutmaning som undersökningen lyfter fram är Försvarsmaktens it-system, även om den upplevda funktionaliteten ökade något.

– Frågan om våra it-system är komplex, inte minst med hänsyn till våra säkerhetskrav. Till del lider vi av växtvärk efter att i rask takt ha infört många nya system de senaste åren och användarvänligheten har inte alltid hängt med.

Svarsfrekvensen för årets FM Vind var den hittills högsta: 77 procent, vilket är en ökning av antalet svar med drygt 2 000.

– FM Vind ger en väldigt tydlig och analyserbar indikator på tillståndet i en av våra allra viktigaste tillgångar, personalens motivation, stolthet och tillförsikt. Undersökningen är också ett viktigt hjälpmedel för Försvarsmaktens fortsatta förändringsarbete, säger Klas Eksell.