Lena Persson Herlitz ny chef inriktningsavdelningen

I dag utnämnde överbefälhavaren Lena Persson Herlitz till ny chef för ledningsstabens inriktningsavdelning. Hon tillträder sin nya post den 10 september och befordras i samband med detta till generalmajor. Hon kommer också att ingå i försvarsmaktsledningen.

Lena Persson Herlitz, chef för ledningsstabens inriktningsavdelning.
Lena Persson Herlitz, chef för ledningsstabens inriktningsavdelning.
Lena Persson Herlitz tillträder sin nya post den 10 september. Foto: Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten

– Det känns spännande att ha fått förtroendet att leda inriktningsavdelningen i en tid som karakteriseras av ett förändrat säkerhetsläge och oförutsägbarhet, i kombination med en pågående pandemi. Jag ser verkligen fram emot att vara med och forma Försvarsmakten för att på bästa sätt kunna möta framtida utmaningar, säger Lena Persson Herlitz.

Lena började sin bana i Försvarsmakten på KA 4 i Göteborg 1991 med, som hon säger, en stark drivkraft att vilja bidra och att göra något som känns meningsfullt.

– Det är med viss tillfredsställelse jag noterar att förståelsen för behovet av ett robust totalförsvar blir allt mer utbredd och att diskussionen handlar om att förstärka och utveckla – inte avveckla. Jag ser det som ett positivt tecken att det förband, Älvsborgs Amfibieregemente, där jag inledde min militära karriär för många år sedan nu sannolikt återuppstår i kommande försvarsbeslut, säger Lena Persson Herlitz.

Den senaste tiden har Lena Persson Herlitz varit ställföreträdande chef vid ledningsstabens inriktningsavdelning och tillika militärstrategisk operationsledare, men hennes nästan trettioåriga karriär har bestått av många olika roller, bland annat har hon varit förbandschef under internationella insatser i Kosovo och Afghanistan.
– Varje befattning har ju sin tjusning, men utlandsinsatserna är nog de som varit mest utmanande och utvecklande.

Lena är född 1967 och bor i Saltsjöbaden med sin make Fredrik och har en vuxen son. På fritiden seglar och dyker hon och älskar att vara i skärgården.

– Man kan väl säga att jag föll för den marina rekryteringsslogan som lanserades i början på 90-talet, ett omväxlande arbete i skärgårdsmiljö, vilket kan kännas lite avlägset bakom skrivbordet här på Högkvarteret, säger Lena Persson Herlitz.

Lenas föregående befattning som ställföreträdande chef på inriktningsavdelningen övertas av Johan Pekkari som därmed befordras till brigadgeneral.