Bergsjägarnas åtta tips för en lyckad fjällsemester

Sugen på att testa en fjällvandring i år? Hos Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur finns några av Sveriges kunnigaste vildmarksexperter. Bergsmästare Dennis Haak, första jägarskvadron, ger några grundläggande råd.

Hos Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur finns några av Sveriges kunnigaste vildmarksexperter. Foto: Jonathan Isaksson/Försvarsmakten
  • Innan du ger dig iväg är det viktigt att du läser på om rådande snöförhållanden och för tillfället de råd som finns kopplat till den pågående pandemin. Den informationen hittar du på Fjällsäkerhetsrådets och Svenska turistföreningens webbplatser. I norra Sverige kan det finnas kilometervis av leder som fortfarande är snötäckta en bra bit in i juli.
  • Vandring på fjället skiljer sig mycket från vandring i låglandet. På fjället är man mycket utsatt för väder och vind. Terrängen kan innebära en lägre hastighet på grund av höjdskillnader och steniga stigar. Välj därför etapper som motsvarar avståndet mellan stugor, 12-18 km per dag är lämpligt.
  • Ät ordentligt med mat och drick gärna vätskeersättning.
  • Gå inte för tungt! 10-15 kg i ryggsäcken är lämpligt för en nybörjare. Se gärna över alternativen att köpa mat och sova i fjällstugor.
  • Ordentlig utrustning kommer göra turen mer komfortabel och säker. Skalplagg och ett extra ombyte är ett måste. Ta hjälp från en mer erfaren bekant eller sök information från till exempel Fjällsäkerhetsrådet.
  • Lämna ett färdmeddelande om vart du ska samt när du förväntas vara tillbaka.
  • Även om planen är att följa en markerad led så är det viktigt att ha en aktuell karta och kompass.
  • Se till att provpacka och testa den utrustningen du tänkt medföra på turen.