Luftvärnets olympier i väntans tider

Hon lever ett liv i smärta samtidigt som hon är en av världens bästa skyttar. Anna Normann satsar på att representera Sverige vid olympiaden i Tokyo.

Anna Normann från LV6 tränar skytte.
"Även om Olympiska sommarspelen i Tokyo 2020 nu skjuts upp till 2021 så tänker jag inte ta det lugnt. Jag ligger i hårdträning hela tiden, för att bli ännu bättre när det väl blir av!", säger Anna. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Anna Normann från LV6 tränar skytte.
Anna Normann är världsunik med medaljer från såväl Paralympics, ”friska landslaget” och militära VM. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten

– Före skadan var skyttet ett mycket stort och starkt ben som jag vilade på. Där bredvid fanns ganska smala tunna ben med allt övrigt som jobb, familj och så vidare … Vid olyckan föll mitt starka ben – skyttet – och allt kraschade. Jag mådde väldigt dåligt, inte bara fysiskt utan även psykiskt.

– Nu har jag ett liv mera i balans. Jag ger mer till min man och till jobbet, ändå skjuter jag bättre än tidigare!

Benet fastnade

Anna Normann, officer vid Luftvärnsregementet, råkade ut för en olycka i jobbet på senhösten 2014. Under en övning halkade hon på väg ner för en stege, hennes ben fastnade och blev utdraget samtidigt som hon fick en allvarlig fraktur. Trots ett antal operationer kunde inte foten helt återställas.

Anna har sedan olyckan konstanta nervsmärtor i höger ben och fot. Nu går hon med spetsfot och kan med högerfoten enbart stödja på sin stortå. Tack vare specialskor kan hon hjälpligt ta sig fram men hon kan aldrig mer löpträna eller liknande.

– Smärtstillande är inte ett alternativ. Man blir bara nerdrogad.

Anna klarar ofta att tänka sig bort från smärtan och fokusera på målet, tavlan.

Aktiv i tre klasser – unikt

Märkligt nog har hon kvar en god balans och klarar fortfarande bra att skjuta stående. Därför är hon fortfarande skytt i ”friska landslaget”. 2016 blev hon uppmärksammad på att hon hade en sådan skada att hon kunde kvala in i Paralympics – därför är hon nu aktiv även i den klassen. Dessutom är hon fortfarande aktiv i militära landslaget och har därmed medaljer i alla tre kategorierna! Kanske den enda i världen?

Vid intervjutillfället är Anna på luftgevärsbanan vid regementet i Halmstad och tränar skytte. Denna lugna förmiddag, i Coronatider, är hon ensam på banan.

– Även om Olympiska sommarspelen i Tokyo 2020 nu skjuts upp till 2021 så tänker jag inte ta det lugnt. Jag ligger i hårdträning hela tiden, för att bli ännu bättre när det väl blir av, konstaterar Anna.

– Jag får en fantastisk stöttning av Lv 6 och mina arbetskamrater! Hade jag inte fått den personliga stöttningen av Anders Svensson (regementschefen, redaktörens anmärkning) så hade det aldrig gått.

Kan träna i jobbet

– Man kanske skulle kunna säga att jag har ett jobb och därtill en hobby som tar mycket tid men jag skulle i stället vilja säga att detta är en livsstil.

Stödet innebär att Anna får använda mycket av sin arbetstid till träning. Tidigare var det 50% arbete och 50% skjutträning. Nu och fram till olympiska spelen i Tokyo är tanken att hon ska kunna skjutträna ännu mer. Även om det nu, på grund av Corona, blir ett års försening hoppas hon kunna få fortsätta med extra mycket tid till träning.

– Jag är tacksam för allt stöd jag får av Lv 6, avslutar Anna Normann.