Östersjön övervakas i alla väder

Trots den nuvarande spridningen av coronaviruset fortsätter Försvarsmakten att lösa uppgifter. För närvarande befinner sig HMS Carlskrona i södra Östersjön för sjöövervakning. Hennes verksamhet är en del i marinens ständiga övervakning av det svenska sjöterritoriet, året om och dygnet runt.

Trots alla tekniska system är det mänskliga ögat fortfarande en viktig sensor.
Trots alla tekniska system är det mänskliga ögat fortfarande en viktig sensor. Foto: HMS Carlskrona/Försvarsmakten
Denna dag bjöds det på en våghöjd på 5-6 meter.
Denna dag bjöds det på en våghöjd på 5-6 meter. Foto: HMS Carlskrona/Försvarsmakten
Arkivbild på HMS Carlskrona
Arkivbild på HMS Carlskrona Foto: Fredrik Gunnarsson/Försvarsmakten

Ungefär 4 000 fartyg befinner sig ständigt i Östersjön, på väg till eller ifrån hamnar. Från sjöövervakningscentraler i Stockholm, Göteborg och Visby hålls det koll på radarekon utanför den svenska kusten. Radarövervakningen kompletteras med hjälp av örlogsfartyg som med egna ögon kontrollerar vad som finns där ute och på så sätt förhindrar kränkningar av det svenska territoriet.

Örlogskapten Fredrik Linder är fartygschef på HMS Carlskrona:

– Just nu är vädret riktigt tufft då vi har stormbyar på upp till 30 meter per sekund, vilket medför våghöjder på mellan 5-6 meter.

Stormvarningar till trots tar inte den civila sjöfarten någon paus utan trafiken i intensiteten är fortsatt hög runt landets kuster. Fartyg dokumenteras ombord med kameror och annan teknisk utrustning. Ibland anropas upp handelsfartygen på radio och frågor ställs om det skulle finnas oklarheter kring det aktuella fartyget. All information sammanställs och rapporteras till sjöövervakningscentraler och marinstaben kontinuerligt.

– Coronavirusets spridning har naturligtvis inte passerat oss obemärkt förbi trots att vi är till sjöss. Vi följer rapporteringen och de direktiv som ges ut samt orienterar besättningen ombord. Men vårt fokus ligger på att fortsätta sjöövervakningen och koncentrera oss på uppgiften till sjöss.