Försvarsmaktens fältsjukhus hamnar på Stockholmsmässan

Det fältsjukhus som Försvarsmakten planerade att sätta upp på Ärna flygbas utanför Uppsala omriktas nu istället till Stockholmsmässan i Älvsjö efter begäran från Socialstyrelsen.

Tidigare i veckan beordrade överbefälhavaren Försvarsmedicincentrum att upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas i Uppsala. I helgen påbörjades transporten av materielen som under de senaste dagarna packats i containrar.
Tidigare i veckan beordrade överbefälhavaren Försvarsmedicincentrum att upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas i Uppsala. I helgen påbörjades transporten av materielen som under de senaste dagarna packats i containrar.
Fältsjukhuset omdirigeras nu till Stockholmsmässan istället för Ärna. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Tidigare i veckan beordrade överbefälhavaren Försvarsmedicincentrum att upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas i Uppsala. I helgen påbörjades transporten av materielen som under de senaste dagarna packats i containrar.
Fältsjukhuset omdirigeras nu till Stockholmsmässan istället för Ärna. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

– Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att prioritera resurserna och deras uppfattning är att vårt stöd gör bäst nytta hos Region Stockholm. Därför omdirigerar vi nu vårt fältsjukhus till Stockholmsmässan i stället för att det upprättas på Ärna i Uppsala, säger ställföreträdande insatschefen generalmajor Urban Molin.

Den konvoj som nu kör från Försvarsmedicincentrum till Uppsala styrs alltså om och är i stället på väg till Älvsjö utanför Stockholm.

– På Försvarsmakten arbetar vi nu intensivt med att se vad vi har för möjligheter att stödja det civila samhället, det handlar om allt från sjukvårdsresurser, skyddsmasker, transporter, ambulanser och personal, säger Urban Molin.