Rekryternas kamp för baskern

Sex mils marscherande på nästan ingen mat i iskallt regn och snö. Rekryterna på Norrbottens pansarbataljon har nu bevisat att de förtjänar att bära den svarta pansarbaskern med stolthet.
– Det känns bra, nu har man fått prova sina gränser och se vad man verkligen klarar av, säger rekryten Isak Peterson.

Basker på! Rekryterna vid Norrbottens pansarbataljon tar på sig den svarta pansarbaskern efter helgens utbildningskontroll. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Rikard Daleke, chef för pansarbataljonen, framhävde baskerns starka historiska kopplingar till pansarförband. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Erik Simensen och Isak Peterson visade upp goda stridsvärden trots kylan, hungern och vätan. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Två dygn senare fick Isak och Erik till slut bära den svarta baskern. Nu ser Erik och Isak fram emot ledigheten. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Gott stridsvärde! Det blev flera fysiskt slitsamma moment för Cecilia Djerf och hennes kamrater vid stabs- och understödskompaniet. ”Men man får bita ihop”. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Cecilia Djerf är stolt att nu äntligen få bära baskern. Helgen var tuff, men framförallt rolig. ”Att vara hungrig var inga problem. Jag behövde inte tugga på kottar. Jag tycker om skogen så att sova i bivack var inte heller några större problem.” Foto: David Carr/Försvarsmakten
En grupp rekryter vid brigadspaningskompaniet utfrågas på teoretiska soldatkunskaper. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Var är fienden? En av uppgifterna var att spana och säkerställa att inga fiender fanns i närheten av grupperingsplatsen. Foto: David Carr/Försvarsmakten
”Jag kastar spräng!” Rekryterna fick bevisa att de kan hantera handgranater. Här kastas en övningshandgranat. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Marsch! Det blev många mils marscherande för brigadspaningskompaniet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Trosskompaniets rekryter under baskerceremonin. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Rekryterna vid Norrbottens pansarbataljon har avslutat de grundläggande delarna i sina militära utbildningar. För att kontrollera att de befinner sig på rätt kunskapsnivå har de därför blivit testade i en utbildningskontroll i helgen.
Utbildningskontrollen, även känd som baskerprovet, är ett omtalat moment bland rekryterna. Det är deras första eldprov som både är fruktat och efterlängtat. Det är chefen för pansarbataljonen som står bakom kontrollen där rekryterna testas i både praktiska och teoretiska soldatkunskaper ute i fält.

Blött och kallt i skogen

Årets baskerprov inleddes bokstavligen med en kalldusch. Under fredagen vräkte iskallt regn ned över rekryterna då de begav sig ut i skogen. Ett par grader kallare hade det istället varit snö.
Vid lunchtid under lördagen hade Erik Simensen, rekryt på brigadspaningskompaniet, börjat få torra kläder.
– Det började snöa under natten. Det är bättre än regn. Jag fruktar skyfall, ännu mer regn hade varit jobbigt nu.

Under helgens totala 56 timmar skulle de få marschera gruppvis i närmare sex mil och endast äta runt 100 kalorier. Natten mot lördagen tillbringades sovandes i en så kallad puppa - ett litet och enkelt enmanstält med plats för en sovsäck.
– Jag har sovit förvånansvärt gott. Det blev tre timmar ungefär, berättade Simensen.
Under lördagen var utbildningskontrollen långt ifrån över. Simensen och alla andra drygt 250 rekryter på de tre olika kompanierna, hade flera uppgifter kvar att lösa för att bevisa sina soldatkunskaper.

"Man vill prova sina gränser"

I full stridsutrustning fick de fortsätta marschera långa sträckor mellan olika stationer där olika uppgifter väntade dem. Bland annat att bevisa att de kan hantera sina automatkarbiner, göra upp en eld på tid med tändstål, bedöma skjutavstånd och ta hand om skadade kamrater under press. Detta varvat med teori där rekryterna ska kunna svara på frågor om allt från handsignalers betydelse till hur man eldar säkert i tältkaminer.
– Mina förväntningar är höga. Man har varit taggad på att testa sina gränser på riktigt. Det ska bli riktigt fint med en basker och lite mat när vi kommer hem, berättade Erik Simensen.

Därefter marscherade rekryterna iväg mot ytterligare ett mörkt och kallt dygn i skogen fyllt av uppgifter att lösa.

Huvudbonad med anor

På måndagsmorgonen var det en nöjd bataljonschef som mötte de uppställda rekryterna på kaserngården. I sitt tal berättade överstelöjtnant Rikard Daleke att han med helgen ville få ett kvitto på att rekryterna ligger rätt till i utbildningen.
– Och det har jag fått. Det här har också varit ett tillfälle för oss att pressa er lite extra, och att ni som individer har fått ta i lite mer och testa er själva för att förtjäna baskern. Bra jobbat alla i helgens övning!

Innan rekryterna fick sätta på sig baskern satte bataljonschefen fingret på en viktig historisk poäng. Nämligen att den militära baskern har sitt ursprung ur det första pansarförbandet som någonsin sattes upp i Storbritannien. Först därefter spred sig användandet av huvudbonaden sig till andra militära grenar.
– Ha det med er! Den här svarta baskern som ni bär användes ursprungligen av de första stridsvagnsförbanden och är ett tecken på att man är en del av en elit.

Basker på!

Efter den helgens hårda slit beordrades rekryterna till slut att ta av sig fältmössorna – och att bära de svarta pansarbaskrarna. Rekryten Isak Peterson var efteråt märkbart glad och nöjd.
– Vi har mått ganska risigt under de här dagarna så nu känns det underbart att få komma in till värme, mat, torra förhållanden och sängar. Då känns det bra att vi nu ska få bära baskern med pansarnäven, och vi ska göra det med stolthet, säger han.
Under helgen har han dragit en viktig lärdom.
– Man klarar sig väldigt länge på lite resurser. Nu har vi gått 56 timmar utan mat, men man klarar sig ändå.