Vi växer så mycket vi orkar

Efter nio respektive elva månaders militär grundutbildning muckade i veckan drygt 2 400 värnpliktiga, vilka bidrar till att förstärka Försvarsmaktens förmåga. Årets kull är de första som muckar sedan värnplikten återinfördes 2018 och de kan nu som pliktiga kallas in vid kris eller krig i Sverige.

En god kamratskap och gemenskap har präglat årets grundutbildning på Södra skånska regementet. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
"Utbildningen har varit intensiv men otroligt rolig. Det är svårt att sammanfatta hela den här tiden mer än att det har varit positivt. Till alla som funderar på att söka, gör det!" Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Hos Sjöstridsskolan i Karlskrona examinerades idag drygt 160 rekryter. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
P 4 - Värnpliktiga springer muckmarschen på kasernen med personal från kompanierna vid sidorna applåderandes Foto: Oscar Nilsson/ Försvarsmakten
K 3 - Kramkalas utbröt efter ceremonin, när de värnpliktiga tog farväl av sina kamrater. För den här gången. Foto: Robin Kruger/Försvarsmakten
Ledningsregementet - De sista skälvande stegen som rekryt innan man når andra sidan grinden och framtiden. Vissa som soldater och andra på helt andra ställen. Foto: Martin Larsson/Försvarsmakten
Christian Ibrahim (till vänster) är nöjd med sin tid vid Luftstridsskolan. Nu väntar nya utmaningar vid polishögskolan. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Försvarsmedicincentrum. Pluton står redo för avlämning till chefen för Försvarsmedicincentrum. Foto: Emeli Olsson/Försvarsmakten
Medaljering vid Försvarsmaktens tekniska skola. Foto: Åsa Eriksson/Försvarsmakten
"Du får lära dig saker du inte kommer lära dig någon annanstans och det är en upplevelse för livet", säger Linus Holmström som muckar från F 7. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten
F 21 - GU-kompaniet uppställda för medaljering under anhörigdagen den 12 juni. Sammanlagt kom lite mer än 200 anhöriga för att besöka rekryterna. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Efter en sista bataljonsuppställning marscherade rekryterna ut från Göta ingenjörregemente. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Simon Arrling börjar vid officersprogrammet till hösten. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten

Värnplikten är viktig för framtidens officerstillväxt och några av dem som muckat kommer i höst läsa vidare vid officersprogrammet på Karlberg. En av dem är Simon Arrling som muckat från Göta ingenjörregemente (Ing 2).

– Jag kommer tillbaka till Ing 2 redan på måndag för att gå förberedande officerskurs sedan börjar jag officersprogrammet på Karlberg i augusti. Det är fler härifrån som också ska läsa där så jag kommer känna igen några, säger han.

Att man väljer att fortsätta engagera sig inom Försvarsmakten är ett kvitto på att utbildningen håller en hög kvalitet och att befälen gör att bra jobb. Carl Hamilton är en av de rekryter som gjort värnplikten under elva månader och han är nöjd med utbildningen. Han börjar efter muck arbeta som mekaniker vid Försvarsmaktens tekniska skola.

– Det har varit ett riktigt bra år, det var en omställning i början och det var det för många. Men det har varit nyttigt. Alla rutiner, god ordning och förberedelser som vi gör var ingen självklarhet från början men jag gillar det. Här arbetar vi systematiskt på ett effektivt sätt.

En bra och utvecklande tid

Oavsett vad som händer efter muck har de lärt sig mycket om sig själva och det är en lärdom de tar med sig framöver. Linus Holmström har utbildats till flygmekaniker vid Skaraborgs flygflottilj och tycker att han under sin tid på grundutbildningen utvecklats mycket som person.

– Man tänker tillbaka på den första månaden och man är inte samma person idag som man var då. Jag har upptäckt vad jag klarar av och vad jag inte klarar av, mina svagheter och styrkor. Jag har en annan ordning på mig själv, mer koll på läget och är i bättre fysisk form än någonsin, säger han.

På de olika förbanden har förberedelserna inför nästa inryck redan påbörjats och snart hälsas en ny kull värnpliktiga välkomna till oss i Försvarsmakten.