Tillsammans i Östersjön

I ett strålande sommarväder kastade korvetterna HMS Nyköping och HMS Karlstad loss för att sätta kurs mot Kiel och övningen Baltops. Sverige har deltagit i denna övning i mer än 20 år och förutom korvetterna deltar Sverige i år även med en ubåt.

HMS Nyköping löper ut i Hanöbukten med kursen satt mot Kiel och Baltops 2019. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

I år var losskastningen extra högtidlig då den skedde på Sveriges nationaldag och familjerna vinkade av från Stumholmen där man också bjöds på tårta.

- Fartygen är till sjöss ofta och länge vilket sliter hårt. Besättningarnas anhöriga drar samtidigt ett tungt lass hemma. Därför ville vi tacka dem på detta sätt, säger Bernt Andersson som är chef för 31.korvettdivisionen.

Anhöriga vinkade av sina besättningsmedlemmar på nationaldagsmorgonen.
Anhöriga vinkade av sina besättningsmedlemmar på nationaldagsmorgonen. Foto: Marianne Hamilton

Tillsammans med andra

Övningar som Baltops är mycket viktiga för marinens utveckling och säkerheten i vårt närområde. Genom att öva med andra nationer utvecklas vår förmåga att jobba i internationella sammanhang. och förstärker faktumet att Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra nationer. Arton nationer, 12 000 personer och ett fyrtiotal helikoptrar och flygplan utgör årets övning som utspelar sig i södra Östersjön. I år leds övningen av den amerikanska andra flottan.

Joint Expeditionary Force

HMS Karlstad och Nyköping ingår från årsskiftet i den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Jef där totalt nio nationer ingår, däribland våra nordiska grannar.

- Vi övade tillsammans med Jef redan under Trident Juncture hösten 2018 och här under Baltops ingår korvetterna fullt ut och leds av det brittiska fartyget HMS Albion, säger fartygschefen på HMS Karlstad, Magnus Almqvist.

Baltops pågår fram till den 20 juni i södra Östersjön då korvettbesättningarna får en efterlängtad sommarsemester.