Nya krafter till arméförbanden i Norrbotten

Måndagen den 24 juni var det dags att inleda ett nytt utbildningsår vid arméförbanden i Norrbotten. Under dagen var det inryckning i Boden och Arvidsjaur, då Artilleriregementet och Norrbottens regemente tog emot ungefär 400 förväntansfulla rekryter.
– Det känns mycket spännande, det här är den utmaning jag verkligen vill ha, sa Simon Söderdahl från Visby som nu ska göra värnplikten på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Måndagen den 24 juni var det inryckning i Boden och Arvidsjaur, grupper av rekryter vandrade i en strid ström över kaserngårdarna.
Måndagen den 24 juni var det inryckning i Boden och Arvidsjaur, grupper av rekryter vandrade i en strid ström över kaserngårdarna.
Måndagen den 24 juni var det inryckning i Boden och Arvidsjaur, grupper av rekryter vandrade i en strid ström över kaserngårdarna. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
”Det känns mycket spännande, det här är den utmaning jag verkligen vill ha”, sa Simon Söderdahl från Visby som nu ska göra värnplikten på jägarbataljonen i Arvidsjaur.
”Det känns mycket spännande, det här är den utmaning jag verkligen vill ha”, sa Simon Söderdahl från Visby som nu ska göra värnplikten på jägarbataljonen i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Första mötet. Några nyinskrivna rekryter hälsar på varandra. Oskar Hedvall från Umeå, längst till vänster, ska bli mekaniker, liksom Wilhelm Wadenius från Nyköping. Linus Röhnisch från Falun har sökt frivilligt och ska bli sjukvårdssoldat. Axel Wallin från Boden är uttagen som bärgargruppchef och Robin Gillberg från Solna har befattningen stridsforsdonskytt.
Första mötet. Några nyinskrivna rekryter hälsar på varandra. Oskar Hedvall från Umeå, längst till vänster, ska bli mekaniker, liksom Wilhelm Wadenius från Nyköping. Linus Röhnisch från Falun har sökt frivilligt och ska bli sjukvårdssoldat. Axel Wallin från Boden är uttagen som bärgargruppchef och Robin Gillberg från Solna har befattningen stridsfordonskytt. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Stockholmstjejen Hedvig Hillerhag ska utbildas till en befattning som sjukvårdsgruppchef på artilleribataljonen.
Stockholmstjejen Hedvig Hillerhag ska utbildas till en befattning som sjukvårdsgruppchef på artilleribataljonen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Mot förrådet med språng! En av fyra plutoner vid jägarbataljonen på väg mot serviceförrådet i Arvidsjaur för att hämta sin utrustning.
Mot förrådet med språng! En av fyra plutoner vid jägarbataljonen på väg mot serviceförrådet i Arvidsjaur för att hämta sin utrustning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Känns superkul, jag är taggad”. Moa Öhrman Hellsén från Kittelfjäll ska utbildas sig till fältmekaniker och ser fram emot utbildningen. Första dagen består dock mest av att kontrollera att hon fått ut rätt antal strumpor och andra persedlar.
”Känns superkul, jag är taggad”. Moa Öhrman Hellsén från Kittelfjäll ska utbildas sig till fältmekaniker och ser fram emot utbildningen. Första dagen består dock mest av att kontrollera att hon fått ut rätt antal strumpor och andra persedlar. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Måndagen den 24 juni var det inryckning i Boden och Arvidsjaur, grupper av rekryter vandrade i en strid ström över kaserngårdarna.
Måndagen den 24 juni var det inryckning i Boden och Arvidsjaur, grupper av rekryter vandrade i en strid ström över kaserngårdarna. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
”Äntligen är det dags, det känns lite nervöst men jag är väldigt taggad”, sa Olle Windahl från Motala som ska göra sin värnpliktsutbildning på jägarbataljonen i Arvidsjaur.
”Äntligen är det dags, det känns lite nervöst men jag är väldigt taggad”, sa Olle Windahl från Motala som ska göra sin värnpliktsutbildning på jägarbataljonen i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ordning och reda. Det är många persedlar som ska räknas och allt läggs upp i korridoren inför inventeringen.
Ordning och reda. Det är många persedlar som ska räknas och allt läggs upp i korridoren inför inventeringen. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Inventering av utrustning.
Inventering av utrustning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Välkomstpaket. Det är mycket som behövs vid en grundutbildning i Norrbotten. Inte minst myggmedel.
Välkomstpaket. Det är mycket som behövs vid en grundutbildning i Norrbotten. Inte minst myggmedel. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Utrustningen hämtas ut i serviceförrådet.
Blivande jägarsoldater hämtar ut sin utrustning i serviceförrådet i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En grupp rekryter vid artilleribataljonen får information innan det är dags att hämta utrustningen.
En grupp rekryter vid artilleribataljonen får information innan det är dags att hämta utrustningen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
”Vi ger er en bra utbildning och ni kan se fram emot en egen personlig utveckling”, hälsade garnisonschefen, överste Jonny Lindfors, till de nyinryckta rekryterna.
”Vi ger er en bra utbildning och ni kan se fram emot en egen personlig utveckling”, hälsade garnisonschefen, överste Jonny Lindfors, till de nyinryckta rekryterna. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten

Av de 400 ryckte 80 rekryter in till utbildning på Artilleriregementet, pansarbataljonen på I 19 i Boden tog emot 173 förväntansfulla rekryter och jägarbataljonen i Arvidsjaur fick nöjet att skiva in 151 nya rekryter.

Intensiv inledning

Den första dagen när man rycker in är fullspäckad med intryck och uppgifter. Först och främst ska rekryterna skrivas in och fylla i ett antal blanketter innan det är dags att hämta ut all utrustning, som dessutom ska inventeras. Första dagen innehåller också utbildning i skåpordning  och andra dagliga rutiner, tillpassning av persedlar och annan utrustning.
– Äntligen är det dags, det känns lite nervöst men jag är väldigt taggad, sa Olle Windahl från Motala som ska göra sin värnpliktsutbildning på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

En av de som nu ska göra sin värnpliktsutbildning vid Artilleriregementet är stockholmstjejen Hedvig Hillerhag. Hedvig ska utbildas till en befattning som sjukvårdsgruppchef på artilleribataljonen.
– Det här känns väldigt roligt och spännande. Nu är det helt plötsligt på riktigt. Nu är jag här och det är nu det börjar.

Vad har du för förväntningar på dina elva månader här i Boden?
– Oj! Jag vill lära mig så mycket det bara går. Jag vill uppleva känslan av att tro att jag inte klarar olika uppgifter, för att sedan motbevisa mig själv och visa att jag har det som krävs både fysiskt och psykiskt.

Moa Öhrman Hellsén från Kittelfjäll ska utbilda sig till fältmekaniker vid pansarbataljonen. Även hon är förväntansfull.
– Det känns superkul, jag är taggad. Jag tror det blir en rolig erfarenhet och att jag får lära mig mycket som jag har nytta av sen i livet.

Välkommet tillskott

Överste Jonny Lindfors, chef för Norrbottens regemente och Bodens och Arvidsjaurs garnisoner är nöjd med tillskottet.

– Mycket glädjande att vi tar emot 400 förväntansfulla ungdomar som vi nu ska utbilda till soldater för våra krigsförband. Det är bra att vi nu också successivt börjar öka volymen av värnpliktiga, till dessa 400 ska vi lägga ytterligare drygt 200 som rycker in i augusti.

Garnisonschefen hade också en hälsning till rekryterna.
– Förutom att vi ger er en bra utbildning kan ni se fram emot en egen personlig utveckling, där ni bland annat får pröva nya saker, arbeta i grupp och vara en del av något större.