Högprecisionsgranat fyller 20 år

Sverige är tillsammans med Frankrike de försvarsmakter vars artilleri i dag förfogar över en av världens mest avancerade högprecisionsgranater. Granaten vid namn Bonus är utvecklad av svensk och fransk försvarsindustri. I år fyller Bonus 20 år då det under 1999 undertecknades ett första utvecklingskontrakt.

Skjutande Archerpjäser smäller iväg Bonusgranater under brigadunderstödsövningen i Boden. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Modularladdningar redo att skjuta bonusgranater. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Korpral Max Lundberg, en del av den pjäsbesättning som ingår vid varje Archerpjäs. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten

Syftet med högprecisionsgranaten Bonus är att med hög sannolikhet – och på avstånd långt bortom det praktiska stridsavståndet för direktriktade pansarvärnsvapen bekämpa kraftigt bepansrade mål, till exempel stridsvagnar. Under inledningen av Brigadunderstödsövning 19 nyttjades Bonusgranater. För korpral Max Lundberg och hans besättning på en av Archerpjäserna var det första skjutningen med denna typ av granat. En skjutning som inte var särskilt annorlunda jämfört med andra avfyringar.

– Nej, det vill jag inte påstå. Granaten i sig är något längre men eldsignaleringen sker på samma sätt som när vi skjuter konventionella spränggranater. Det är i målterrängen som granater beter sig på ett annat sätt, konstaterar Lundberg och fortsätter att fylla på laddningsmagasinet med nya modularladdningar.

Internationellt har Bonusgranaten fått sig ett lyft då amerikanska armén för en tid sedan meddelade att USA:s armé kommer att tillföras Bonusgranaten i avvaktan på att USA tar fram en ny typ av hårdmålsgranat. Samtidigt beslutade Sverige via Försvarets Materielverk att komplettera Försvarsmaktens befintliga förråd med Bonusgranater som beställdes år 2000. Sedan tidigare har enligt tillverkaren BAE Bofors Systems en handfull länder Bonus, nu tillkommer även USA som en stor användare.