Eld upphör!

Artilleriet har pangat klart för denna gång

Mullret över Boden har tystnat. Övningen är slut, ljudet av artilleri på skjutfältet och omkring staden är därmed för tillfället förbi. Nu väntar nya utmaningar för alla de 500 deltagare som deltog i brigadunderstödsövningen.

Vintermaskerad artilleripjäs vid namn Archer. Världens mest moderna artilleri som nyttjades flitigt under brigadunderstödsövningen.
Vintermaskerad artilleripjäs vid namn Archer. Världens mest moderna artilleri som nyttjades flitigt under brigadunderstödsövningen.
Vintermaskerad artilleripjäs vid namn Archer. Världens mest moderna artilleri som nyttjades flitigt under brigadunderstödsövningen. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Eldledare från Livregementets husarer, K 3 som blir kvar i Boden efter övningen. Nu väntar träning i bataljons ram innan det är dags för Northern Wind senare i mars.
Eldledare från Livregementets husarer, K 3 som blir kvar i Boden efter övningen. För delar av förbandet väntar nu träning inom bataljons ram innan det är dags för övning Northern Wind senare i mars. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Med en blandad väderlek med alltifrån plus- och minusgrader till extremhalka och snöfall fick övningsdeltagarna en utmaning under årets upplaga av brigadunderstödsövningen. Sammanfattningsvis har dock säkerheten kring övningen, både kopplat till vädret, men främst till de artilleriskjutningar som har genomförts, fungerat bra. Övningsledare Stefan Svensson, A 9, knyter ihop övningssäcken:

– De målsättningar vi hade inför övningen är uppfyllda. Vi har lärt oss mycket och definitivt utvecklats. Nu ska vi ta med de erfarenheter vi har dragit och omsätta dem i träning inför nästa övning inom funktionen indirekt bekämpning.

Fortsatt kvar i Boden

För många av de förband som deltog i veckans övning väntar nu hemfärd och därefter vård av materiel. Men för personalen på Livregementets husarer, K 3, gäller andra direktiv. Delar av förbandet kommer att stanna kvar i Boden för att genomföra en förberedande bataljonsövning innan övning Northern Wind som startar i mitten på mars. Personalen från K 3 får med andra ord ta del av snön i Boden ytterligare några veckor.

Värnpliktige Ludvig från K 3 är en av de som deltog i övningen som precis slutfördes och som kommer att vara kvar i Norrland och Boden. Som blivande eldledare har han för första gången upplevt artilleri på den nivå och omfång som presenterades under brigadunderstödsövningen.

– Det har varit häftigt att se denna typ av samlad artillerield. Det har varit oehört nyttigt för oss som ska bli eldledare att få möjlighet att leda indirekt eld med artilleri, sa Ludvig som därmed blickar fram till kommande utmaningar.

– Det blir inte så stor vila för oss de närmsta dagarna. Vi går direkt in i en övning med vår bataljon innan vi ansluter till övning Northern Wind. Det är lång tid att vara borta hemifrån, men det är samtidigt väldigt roligt, avslutade den blivande eldledaren Ludvig.