Ytterligare en person omhändertagen på skyddsobjekt

Vid 11-tiden på söndagen blev en person omhändertagen efter att ha vistats på ett skyddsobjekt i Bålsta utan tillstånd.

Skyddsobjekt
Skyddsobjekt
Att bryta mot skyddslagen kan resultera i böter eller fängelse. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

Den omhändertagna personen saknade ID-handlingar och överlämnades till polisen som nu utreder ärendet. Det är andra gången på kort tid som en obehörig blivit omhändertagen på ett militärt skyddsobjekt.
– Skyddsobjekten existerar för att ingen obehörig ska kunna kartlägga hur vårt försvar är uppbyggt. Det utländska underrättelsehotet mot Sverige är numera en del av normalbilden och bedrivs dagligen året runt, säger överste Åke Norling, Försvarsmaktens vakthavande operationsledare.

De militära skyddsobjekten är en del av skyddet av Sverige och är belagda med tillträdes- och avbildningsförbud. Att vistas utan tillstånd på ett skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse. Sedan tidigare sitter två personer häktade efter att ha blivit omhändertagna på ett skyddsobjekt vid Muskö. Vid det tillfället avlossades ett varningsskott av den tjänstgörande skyddsvakten.
– Förbuden ska respekteras. Inte bara för att det är olagligt att bryta mot dem, utan därför att förbuden utgör en del av försvaret av Sverige. Försvarsmaktens uppgift att skydda rätten att leva som vi själva vill men alla måste hjälpa till för att det ska fungera, säger Åke Norling.