Flygbasjägarna tredje bäst i världen

F 17:s flygbasjägare levererade i "VM för militärt prickskytte". När prisceremonin på amerikanska arméns prickskytteskola i Fort Benning avslutades i fredags stod det klart att Sniper Team Sweden knep bronset.

181022 Flygbasjägarna landade på F 17 efter att ha deltagit i VM för militärt prickskytte.
181022 Flygbasjägarna landade på F 17 efter att ha deltagit i VM för militärt prickskytte.
Det var många som var på plats för att gratulera bronsmedaljörerna när de landade på Ronneby flygplats. Foto: Försvarsmakten
181022 Flygbasjägarna landade på F 17 efter att ha deltagit i VM för militärt prickskytte.
Flygbasjägarna David och Erik var rekryter 2016 och har på kort tid blivit flygbasjägare och prickskyttar på mycket hög nivå. Foto: Försvarsmakten
181022 Flygbasjägarna landade på F 17 efter att ha deltagit i VM för militärt prickskytte.
Foto: Försvarsmakten
181022 Flygbasjägarna från F 17 hamnade på en tredjeplats i VM för militärt prickskytte.
Flygbasjägarna David, Erik och lagledare Emil representerade F 17 och Sverige i ”VM i militärt prickskytte” på amerikanska arméns prickskytteskola i Fort Benning, Georgia. Anton som deltog som observatör i prickskyttetävlingen i Tyskland kunde ej medverka utan genomförde utbildning istället. Foto: Försvarsmakten
VM i militärt prickskytte i Fort Benning, USA. Photo by: Markeith Horace/MCoE PAO Photographer. Bilden återfinns på fortbenningphotos.com
De regerande Europamästarna slutade på en tredjeplats i VM för militärt prickskytte. Foto: Photo by: Markeith Horace/MCoE PAO Photographer
I somras överraskade F 17:s prickskyttar många då de vann amerikanska arméns årliga prickskyttetävling i Tyskland. Resultatet i USA EUR Best ”Sniper” Team Competition ledde till att prickskytteteamet från F 17:s flygbasjägare blev inbjudna till ”VM” i USA. Och återigen överraskade de och knep bronsplatsen.
− Det är en mycket hedrande placering som visar att den utbildning som genomförs för att bli flygbasjägare och prickskyttar håller världsklass. Vi är mycket stolta och glada över det mycket goda resultatet, säger Emil, lagledare i teamet.

Utmärkte sig

Förutom en tredjeplats belönades också laget med två utmärkelser, bästa internationella lag och laget med bästa fysiska förmåga, den så kallade Iron Man-utmärkelsen. Därutöver mottog dem två medaljer var under benämningen "the army achivement medal".
− Både deltagande lag och prickskytte instruktörerna var mycket imponerade över vår professionalitet och förmåga till att prestera.

Tufft motstånd

Totalt deltog 30 lag i "VM för militärt prickskytte". Tävlingen som går under namnet US Army International Sniper Competition bjöd på tufft motstånd. Bland annat deltog FBI, US Army Special Forces, Colorado Army National Guard, Navy Seals och 75th Ranger Regiment.
− 75th Ranger Regiment som är stationerade i Fort Bening vann tävlingen. Det är ett extremt kompetent jägarförband. Tvåan, Colorado Army National Guard, var på plats sex veckor innan tävlingen och övade medan vi kom på plats några dagar innan tävlingen drog igång.

Lånad materiel

En stor skillnad från tävlingen i Tyskland var att samtliga prickskyttepar tävlade med samma utrustning; amerikanska M110 SASS, kaliber 7,62 för skytten och M4, kaliber 5,56 för observatören.
− Vi lånade stridsutrustning och vapenmateriel på plats. Det var det som vi såg som den största utmaningen inför tävlingen men med rätt utbildning och kompetens lyckades vi topprestera och hamnade 22 platser före ett av världens mest mytomspunna förband, Navy Seals.