Lyckad bombfällning för att hindra branden i Älvdalens skjutfält

Oexploderad ammunition och svårframkomlig terräng har gjort branden i Älvdalens skjutfält så svårhanterlig att konventionella släckningsmetoder inte varit tillräckliga. Därför fälldes tidigare i dag en bomb från ett Jas 39 Gripen för att försöka hindra att branden sprider sig.

Nedslagsplatsen vid skogsvägen inspekteras efter bombfällning över skogsbranden på Älvdalens skjutfält.
Nedslagsplatsen vid skogsvägen inspekteras efter bombfällning över skogsbranden på Älvdalens skjutfält.
Nedslagsplatsen vid skogsvägen på skjutfältet inspekteras. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Vy över nedslagsplatsen efter bombfällning över skogsbranden på Älvdalens skjutfält.
Vy över nedslagsplatsen kort efter bombfällningen. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Bombfällning över Älvdalens skjutfält för att bekämpa skogsbranden. Bomben av typen GBU 49 (guided bomb unit) förbereds på Blekinge flygflottilj i Ronneby.
Bomben av typen GBU 49 (guided bomb unit) förbereds på Blekinge flygflottilj i Ronneby. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Skogsbranden på Älvdalens skjutfält vid Trängslet är inne på sin 13:e dag och räddningsledningen har analyserat flera tänkbara släckningsmetoder. Försvarsmakten fick därför tidigare i veckan en stödbegäran från räddningsledaren i Älvdalen enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO). Begäran gällde huruvida det var möjligt för Försvarsmakten att med hjälp av tryckvåg och sprängkraft begränsa branden.

På begäran av Räddningstjänsten genomfördes försöket med bombfällning runt klockan 12.00. Räddningsledaren Johan Szymanski berättar:

– Syret från branden kan tas bort med hjälp av en bomb och i det här fallet var det möjligt att prova då branden är på ett skjutfält. Vår prelimära bedömning just nu är att det här har en god verkan och kan ses som ett av verktygen i verktygslådan framöver. 

Försvarsmakten har tidigare använt artilleri för att på militära skjutfält släcka mindre bränder. Även dagens försök genomfördes på ett befintligt skjutfält som under många år använts för övning av bland annat bombfällning och artilleriskjutning.

– Detta var ett försök att lösa ett unikt problem i ett svårtillgängligt område. Efter begäran om stöd med bombfällning bereddes frågan och vi konstaterade att ett försök kunde genomföras, säger Försvarsmaktens insatschef Urban Molin.

– Bomben träffade exakt där den skulle och det preliminära resultatet är än så länge gott, berättar Anders Persson, produktionschef på flygvapenavdelningen.

Visningsbild för YouTube-film. Endast för detta syfte.
Inslag från bombfällningen. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten