Plikten kallar

Första inryckningen i Boden sedan plikten återinfördes

Solen flödar över kaserngården under måndagsförmiddagen. Mindre grupper av ungdomar passerar in genom grindarna i civila kläder för att registreras, utrustas och sedan tas omhand av respektive kompani. Det är första kullen som omfattas av plikt sedan värnplikten lades vilande för närmare 10 år sedan och de har nu kommit till Boden för att göra en elva månader lång militär grundutbildning vid Norrbottens regemente, I 19 och Artilleriregementet, A 9.

Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Värnpliktiga rekryter på väg in i den militära grundutbildningen Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Värnpliktiga rekryter på väg från förrådet till Artilleriregementet Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
"Jag var delad i min uppfattning om militären. Jag var dels sugen på att göra det, eftersom alla jag pratat med tidigare har sagt att det både var en nyttig erfarenhet och en oförglömlig upplevelse, men jag ville också fortsätta med annat som jag hade intresse och driv för att göra. Men när jag blev pliktad var det ju bara att gilla läget. Jag fyller ju ett syfte för mitt land, men eftersom det inte var ett driv från min sida så känns det också lite tungt." säger Anton Andreasson som rycker in vid A 9. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Inte riktigt redo för officersyrket ännu. Men snart kanske. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Efter att ha passerat in på kasernområdet är det inskrivning som gäller innan det bär av till förrådet för att hämta ut utrustningen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Många grejer blir det Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
"Jag har sökt flera gånger och äntligen fick jag vara med. Det känns jättebra, jag är taggad och laddad. Jag jobbar i säkerhetsbranschen och har många kollegor som berättat att det kommer att bli ett minne för livet. Jag ska bli servicegruppchef och hoppas få utveckla mitt ledarskap och att få en logistikutbildning som jag kan använda civilt också." säger Anna Pettersson som är en av de frivilligt sökande. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Materielinventering vid A 9 Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Uniformen och kängorna åker på för första gången Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Så är det. Inga konstigheter. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
"Kortkalsong med långa ben - håll upp!" Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Från civil till militär. Förvandlingen har börjat. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inryck GU 2018 Bodens garnison. A 9 och I 19. Första värnpliktiga i Boden.
Stort intresse från media. Överstelöjtnant Rikard Daleke, chef Norrbottens pansarbataljon intervjuas av tv. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Totalt väntas 220 rekryter, varav ca 40 kvinnor rycka in i Boden idag. Överstelöjtnant Rikard Daleke, som är chef för pansarbataljonen vid Norrbottens regemente, är förväntansfull.

– Det här har vi sett fram emot och planerat för under en längre tid. Vi vet att inte alla är här frivilligt, men vi ska ge dem en bra utbildning och vi hoppas och tror att de kommer att vara nöjda efter sin tid här. Att det blir ett minne för livet för dem.

”Jag fyller ett syfte för mitt land”

En av dem som kallats in med plikt är 18-årige Anton Andreasson, som rycker in vid Artilleriregementet.

– Jag var delad i min uppfattning om militären. Jag var dels sugen på att göra det, eftersom alla jag pratat med tidigare har sagt att det både var en nyttig erfarenhet och en oförglömlig upplevelse, men jag ville också fortsätta med annat som jag hade intresse och driv för att göra. Men när jag blev pliktad var det ju bara att gilla läget. Jag fyller ju ett syfte för mitt land, men eftersom det inte var ett driv från min sida så känns det också lite tungt.

Även om Anton inte sökt sig frivilligt till Försvarsmakten har han förväntningar på utbildningen.

– Jag tror att det kommer att ge mig mycket, att det kommer vara en period i mitt liv när jag lär mig mycket om mig själv och hur jag ska hantera andra personer, hur andra fungerar. Jag ser också fram emot den ledarskapsutbildning jag ska få, den tror jag kan ge mig något för framtiden.

Taggad och laddad

Anna Pettersson från Stockholm är 31 år. Hon är en av dem som sökt sig frivilligt till Försvarsmakten och idag rycker hon in på I 19.

– Jag har sökt flera gånger och äntligen fick jag vara med. Det känns jättebra, jag är taggad och laddad. Jag jobbar i säkerhetsbranschen och har många kollegor som berättat att det kommer att bli ett minne för livet. Jag ska bli servicegruppchef och hoppas få utveckla mitt ledarskap och att få en logistikutbildning som jag kan använda civilt också. Jag kan också tänka mig att fortsätta i Försvarsmakten om möjligheten finns.

Anton, Anna och de andra rekryterna lämnar serviceförrådet med sin utrustning och följer sina befäl till respektive kompani. Nu börjar ett elva månader långt äventyr på allvar. Ett äventyr som kommer att ge många nya insikter och minnen för livet.