Första spadtaget på Toftabygget

Äntligen har den första spaden satts i marken på Tofta skjutfält där det nya garnisonsområdet ska byggas. Området kommer bland annat att bli 18:e stridsgruppens permanenta arbetsplats och det beräknas stå klart år 2020.

Första spadtaget på Toftabygget.
Första spadtaget på Toftabygget.
Ett gott samarbete skapar den nya garnisonen. Första spadtaget togs (från vänster) av Jörgen Andersson, Skanska, Gustaf Fahl, Försvarets materielverk, Urban Karlström, Fortifikationsverket, Johan Svensson, Försvarsmaktens produktionschef, Philip Larsson, 18:e stridsgruppen och Stanley Englund, Peab. Foto: Johan Danielson/Fortifikationsverket

Garnisonsområdet på Tofta skjutfält har planerats och förberetts länge men byggstarten har försenats bland annat på grund av att bygglov och upphandling överklagats. Men under fredagen togs äntligen det första spadtaget under en ceremoni där Försvarsmakten, Fortifikationsverket, FMV, Region Gotland, Peab och Skanska deltog. 

— Idag är en viktig milstolpe som innebär att vi nu kan fullfölja den långsiktiga planeringen av den viktiga etableringen av försvaret på Gotland. Det här är betydelsefullt inte bara för Gotland utan för hela Försvarsmakten och hela Sverige, säger Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Johan Svensson.

Redan idag har 18:e stridsgruppen sin arbetsplats på Tofta skjutfält men i tillfälliga lokaler som successivt kommer att bytas ut i samband med att byggets etapper blir klara. Det nya garnisonsbygget kommer att innehålla ett motorområde, verkstäder, motionshall, repövningsläger, kontorslokaler och en vakt och trots en försenad byggstart kommer det att stå klart år 2020 som planerat.

— Det nya bygget kommer betyda mycket för oss i 18:e stridsgruppen. Vi sitter visserligen i bra lokaler redan idag men de är tillfälliga och de känns tillfälliga. Det är skönt att bygget av garnisonen kommer igång nu som soldat har jag gått och väntat på det här, säger Philip Larsson, gruppchef på pansarskytte i 18:e stridsgruppen som också var en av dom som tog det första spadtaget idag under ceremonin.
— Ja, det var lite nervöst men jag är väldigt stolt över att ha varit med om det, säger han.

Det nya garnisonsområdet är en förutsättning för att försvaret på Gotland ska kunna fortsätta växa och för att de nya förmågor och tillskott som kommer tillföras kan byggas upp och utvecklas i 18:e stridsgruppen och på Gotlands regemente.