Andreas är civilanställd som teleingenjör inom fälttele

Andreas arbetar som teleingenjör inom fälttele och är anställd hos Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS. Andreas har sin arbetsplats på Enköpings garnison där han och hans kollegor är ett stöd, inte bara för garnisonen utan för övriga Försvarsmakten.

Andreas genomför installationer på en bärbar dator som ska användas i verksamheten.
Andreas genomför installationer på en bärbar dator som ska användas i verksamheten.
Andreas genomför installationer på en bärbar dator som ska användas i verksamheten. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

— Jag arbetar med allt ifrån enklare funktionstester till avancerade reparationer och komponentbyten på olika typer av IT-materiel, till exempel vanliga bärbara datorer, datorer för hårda miljöer, switchar, routrar, medieomvandlare med mera, berättar Andreas.

Variationen i vardagen är något som Andreas beskriver som typiskt för sitt jobb.

— Här finns ingen vanlig dag. Det som man jobbade med igår kan vara något helt annat idag, beroende på om något prioriterat kommer in som måste lösas omgående, säger Andreas.

I televerkstaden lämnar Försvarsmaktens personal in utrustning och material inom IT- och tele som används i fält och som behöver repareras eller underhållas. Hur mycket det är att göra beror mycket på de andra förbandens verksamhet, om det är stora övningar, utbildningar eller liknande.

Ett brett tekniskt intresse

Andreas har arbetat som teleingenjör inom Försvarsmakten i över sex år. Vägen till hans nuvarande jobb började med information på gymnasieutbildningen.

— Jag visste om att Försvarsmakten hade tekniska tjänster eftersom min gymnasieskola samarbetade med Försvarsmakten i olika kurser inom det elprogram som jag gick med inriktning signalteknik. Efter skolan jobbade jag i flera år som tekniker och reparerade hemelektronik och musikutrustning, men var också IT-administratör i några år. När en tjänst blev ledig på Försvarsmakten sökte jag mig dit, berättar Andreas.

Att vara teleingenjör kan innebära att man har flera olika arbetsuppgifter. Vad man arbetar med handlar mindre om titeln och mer om vilken bakgrund och kompetens man har. Men ett tekniskt intresse är gemensamt för de flesta.

”Mallen för att lyckas skapar vi själva”

Att gilla att lösa problem där vägen ibland kan vara krokig är något som är utmanande i Andreas vardag, men också det som gör att han trivs med sitt jobb.

— När man hittar en lösning på ett problem så känns det alltid bra och för oss finns det sällan en mall för att lyckas, den skapar vi själva, berättar Andreas.

Att arbetet är varierande och självständigt är enligt Andreas det bästa med jobbet.

— Här sköter vi mycket på egen hand, både jag själv men också tillsammans i arbetsgruppen. Sen har vi tre timmar träning på arbetstid per vecka vilket jag aldrig haft innan och gör att jag rör på mig, mår bra och klarar av stress i jobbet bättre, säger Andreas.

Inte vara rädd att visa framfötterna

Det som överraskade Andreas när han började på Försvarsmakten var hur mycket teknik, materiel och elektroniska produkter som finns i verksamheten och som behöver service och underhåll.

— Allt från lös materiel, utrustning i stridsfordon till komplexa IT-system.  Det är svårt att beskriva utan att faktiskt se det med egna ögon. Mycket måste man lära sig här på plats och är inget man kan lära sig utanför Försvarsmakten. Nya kunskaper får man ständigt i det här jobbet, berättar Andreas.

Han började arbeta med Försvarsmaktens radioutrustning, men när behovet blev stort inom reparationer av IT-materiel fick han förtroendet att börja jobba mer med det och själv vara med och utveckla den tjänst han har idag.

— Här ska man inte vara rädd att visa framfötterna om man verkligen vill det, säger Andreas.