Kompanichefen: "Förmodligen det jobbigaste de gjort"

Frostigt. Friskt. Solnedgång strax efter lunch. I Armasjärvi, några kilometer söder om polcirkeln, genomfördes under tisdagen soldaterinran för de rekryter som nu utbildas på Norrbottens flygflottilj.

Temperaturen kröp ned mot 24 minusgrader under soldaterinran. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Nyfikna åskådare. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten

Soldaterinran är en gammal tradition som genomförs för att påminna nya rekryter om vilka förpliktelser de nu kommer bära med sig i sin roll som soldat.

F 21:s flottiljchef, Carl-Johan Edström, var på plats och delade ut soldatprovsmärket till rekryterna samt la en krans vid minnesstenen för Armasjärviolyckan. En färjeolycka som inträffade 1940 på sjön Armasjärvi utanför Övertorneå. 46 personer miste livet, 44 av dem soldater.

– Vi är så klart här i Armasjärvi för att hedra och minnas våra fallna kamrater. Men valet av plats fyller också ett annat syfte. Det ska fungera lite som en tankeställare för soldaterna. Den ska få rekryterna att inse det allvar som kan komma med att vara soldat, säger kompanichefen Mikael Forsberg.

Hårda prövningar 

Ceremonin genomfördes som en del av utbildningsmomentet "Aldrig ge upp", vilket - precis som det låter - testar rekryterna. Det har manifesterat sig genom bland annat långa, kalla nätter i ensambivack. 

– Det är förmodligen det jobbigast många av rekryterna någonsin gjort, men trots det har de hållit humöret uppe. Som kompanichef känner jag en stolthet, säger Mikael Forsberg.