Redo för tjänst vid jägarbataljonen

Fredagen den 24 mars avslutade 34 soldater sin grundutbildning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. De allra flesta påbörjar anställning som hel- eller deltidstjänstgörande soldater vid bataljonen på måndag morgon.
– Att jobba inom det militära har alltid varit min dröm, sen har jag hört så gott om Arvidsjaur överhuvudtaget så det var ett självklart val för mig att söka till jägarbataljonen, sa Marcus Rönnlund, en av rekryterna i årets utbildningskull.

Fredagen den 24 mars avslutade 34 färdigutbildade soldater sin grundutbildning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Här är hela årskullen 2016-2017 tillsammans med sina instruktörer. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Samtliga rekryter tilldelas medalj efter godkänd grundutbildning. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Årskullen 2016-2017 uppställda framför bataljonschef, överstelöjtnant Mathias Holmqvist. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Instruktörerna för 2016-2017 års grundutbildning vid jägarbataljonen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Fanjunkare Erik Landquist utsågs till bäste utbildningsofficer av rekryterna. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Bäste jägarförstärkningssoldat, Joakim Hallberg. Bäste kamrat Oskar Drakenberg och bäste jägarsoldat, Alexander Lilliehöök. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Jägarförstärkningssoldaterna ärades med numrerade knivar. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

I maj 2016 ryckte närmare 60 killar och tjejer in på jägarbataljonen i Arvidsjaur. Redan efter några veckor gjorde ett stort antal rekryter valet att hoppa av beroende på att antagningsbeskeden till högskolorna damp ner i brevlådorna. Några fler har fallit ifrån under utbildningstiden av olika orsaker. Av de 34 soldaterna som avslutade grundutbildningen idag är fyra jägarförstärkningsoldater och de övriga 30 jägarsoldater.

Ett tiotal av de utryckande soldaterna har sökt vidare utbildning för förbandets räkning, några har sökt FOK, förberedande officerskurs med inriktning mot specialistofficer, andra har sökt till officersprogrammet. De allra flesta påbörjar anställning som hel- eller deltidstjänstgörande soldater vid jägarbataljonen på måndag morgon.

UTMÄRKELSER

Under avslutningsceremonin mottog soldaterna medaljer och utmärkelser. Jägarförstärkningssoldaterna fick numrerade knivar och samtliga soldater uppmärksammades med tal av bataljonschef, överstelöjtnant Mathias Holmqvist. Bäste jägarsoldat, Alexander Lilliehöök och bäste jägarförstärkningssoldat Joakim Hallberg mottog diplom och jägaryxor.

Rekryterna utsåg Oskar Drakenberg till bäste kamrat och överräckte en yxa med alla kamraters namn skrivna på skaftet och en inramad motivering. Bäste utbildningsofficer utsågs också av rekryterna,  det var fanjunkare Erik Landquist, som mottog en present samt inramad motivering.

Första veckan i maj rycker nästa kull in. 62 rekryter varav tretton för utbildning till jägarförstärkningssoldat och övriga till jägarsoldat.

REKRYTERING

Arméns jägarbataljon är alltid i behov av att rekrytera kloka och dugliga individer, oavsett bakgrund. Jägarbataljonen söker personal som, tillsammans med andra, vill lösa uppgifter som innebär stora fysiska och psykiska utmaningar. Förbandet söker både kvinnor och män.

Information om anställning vid förbandet finns på forsvarsmakten.se/ajb, där finns också en sida med vanliga frågor och svar om förbandet. Är du intresserad av att genomföra grundutbildning vid Arméns jägarbataljon finns information om aktuella rekryteringar på jobb.försvarsmakten.se.

För mer information, kontakta förbandet på rekrytering-i19-ajb@mil.se