En fungerande sjukvårdskedja ställer krav

En soldat har gått på en minladdning och fått splitterskador över en stor del av kroppen. Soldaten är gruppchef på en av pjäskompaniets ledningsvagnar. Hans stridsparskamrat, som är i chock av händelsen, springer tillbaka till sina kamrater för att hämta hjälp.

Vid det inledande skadeutfallet är ett snabbt omhändertagande viktigt. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Den skadade transporteras med bår tillbaka till återsamlingsplatsen. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Sjukvårdsgruppen övertar omhändertagandet av den skadade, och transporterar patienten vidare till fältsjukhus. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Korpral Sakarias Berg är en av övningsledarna för momentet. Han trycker på hur viktigt det är att öva hela kedjan av sjukvårdstjänst. Foto: Samuel Stridsman/Försvarsmakten
Lucas Petersson är vagnchef på sjukvårdsgruppen. Han tycker att all personal ska underhålla och öva sin sjukvårdstjänst för att kunna göra rätt åtgärder vid en skarp skada. Foto: Samuel Stridsman/Försvarsmakten
För en realistisk övning krävs goda förberedelser. Noggrant sminkade skademarkörer gör övningen mer verklighetstrogen. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten

Att soldater skadas under strid är inte en fråga om att det kan hända, utan snarare när. Inövade rutiner i alla led krävs för att den skadade soldatens liv ska gå att rädda. Under lördagen den 25 mars övades sjukvårdskedjan på Artilleribataljonen.

Inledande omhändertagande

Den inledande tiden är avgörande, den skadade kan förblöda på bara några minuter. När hjälp är på plats i form av två soldater ur plutonen så påbörjar de kamrathjälp direkt. Mycket sitter i ryggmärgen från Försvarsmaktens grundläggande sjukvårdsutbildning.
– Jag sätter tourniquet! säger kollegan samtidigt som han börjar applicera ett avsnörande förband runt sin skadade kamrats lårben.

Nu börjar utmaningen. Den skadade soldaten måste transporteras tillbaka till återsamlingsplatsen. Soldaterna bygger ihop en bår för att kunna bära den skadade soldaten. En fysiskt påfrestande uppgift i den blöta djupsnön.

Vid återsamlingsplatsen har gruppens stridssjukvårdare fått vetskap om skadan och tar där över omhändertagandet. Blödningen är stoppad, men kylan är en lika stor fiende. Stridssjukvårdaren sveper ett täcke om patienten och fortsätter vårda den skadade.

Öva hela kedjan

Det dröjer inte länge innan bataljonens sjukvårdsgrupp ansluter till skadeplatsen. Sjukvårdarna färdas i en pansarterrängbil som fungerar som bataljonens ambulans. Sjukvårdsgruppen får snabbt en orientering om läget och fortsätter omhändertagandet.
– Det vi har övat idag är ett sjukvårdsmoment med syfte att sätta hela sjukvårdskedjan på prov. Från soldat, stridssjukvårdare, sjukvårdsgrupp och till nästa instans. Det är också viktigt att sambandstjänsten fungerar vid sådana här händelser, säger Sakarias Berg, övningsledare.

Sjukvårdspersonal, alltid redo för skarp tjänst

Sjukvårdsgruppens vagnchef heter Lucas Peterson. Han genomförde den grundläggande militära utbildningen 2015 och bytte befattning till sjukvårdare förra året. Han uppskattar sjukvårdstjänsten mångsidighet och komplexitet.
– Det roligaste är att du aldrig blir fullärd. Det finns alltid ämnen du kan fördjupa dig i, säger Lucas Peterson.

Det är viktigt att all personal ges möjlighet att underhålla och utveckla sin sjukvårdskompetens. När olyckan är framme kan det vara en fråga om liv och död.
– Sjukvårdskunskap är något du alltid har nytta av, både på jobbet och på fritiden. Vi övar alltid så realistiskt vi kan, så att handhavandet sitter i ryggmärgen, avslutar Lucas Peterson.

Vintersol 2017

Övning Vintersol 2017 är samlingsnamnet för vinterns övningsperiod som pågår från slutet av februari till slutet av mars. 

Vintersol avslutas med ett så kallat förbandsskede den 23- 29 mars med anfall på civil mark från Jokkmokk ner mot Boden där övningen avslutas på Boden södra skjutfält med duellstrid och bataljonsanfall.

Under Vintersol genomförs grundläggande krigsförbandsövningar vid 193:e jägarbataljonen och 91:a artilleribataljonen samt krigsförbandsövning vid 191:a mekaniserade bataljonen.

I det avslutande förbandsskedet för Vintersol 2017 deltar cirka 1200 personer från sju förband. Dessa är Norrbottens regemente, Artilleriregementet, Skaraborgs regemente, Markstridsskolan, Helikopterflottiljen, Norrbottens flygflottilj och Försvarsmaktens logistik.