Order: Överlev

Grundkurs jägartjänst vinter

Arméns jägarbataljon vid I 19 är arméns främsta förband för strid på djupet och består av en högpresterande, ambitiös organisation där uppgifterna och den subarktiska miljön ställer särskilda krav på individen. Under de senaste dagarna har årets utbildningskull samt sex externa deltagare från andra förband inom Försvarsmakten genomgått den del av utbildningen som heter Grundkurs jägartjänst vinter. En del i den veckolånga slutövningen som avslutas med en anrik ceremoni där soldaterna får ta emot utbildningstecknet; Jägarbågen.

"Slutet kvar, nu är det bara att köra!" Marcus Rönnlund och Johanna Jonsson, två av rekryterna under övning. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Överlevnad – det är viktigt att veta hur man får i sig näringsrik mat ute i fält. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Utbildningstecknet; Jägarbågen. Beviset på att man är godkänd jägarsoldat. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Kapten Håkan Jorsell gav en grundlig presentation av utbildningen vid Arméns jägarbataljon samt genomgång av pågående övning för Arméchefen, general Karl Engelbrektson. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Norrlands dragoner - Arméns jägarbataljons förbandstecken. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Personalen i Arvidsjaur fick många tillfällen att prata med arméchefen, general Karl Engelbrektson. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Arméchefen provkör den bensindrivna vinschen som klarar att dra många hundra kilo vid behov. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Övningen startade med att rekryterna slog upp en tillfällig bas och inledde ett infiltrationsmoment inför kommande eldöverfall, ett moment som bestod av rörlig spaning under ett antal timmar. Senare under natten planerades och iscensattes ett minsystem över platsen för det beräknade eldöverfallet, sedan var det bara att invänta fiendens förflyttning.

Johanna Jonsson är en av rekryterna som sökt sig till jägarbataljonen. Hon ryckte in med sina kollegor i maj 2016 och de avslutar utbildningen i april 2017.
– Jag ville ha en utmaning och tycker om att jobba fysiskt, så det här passar mig utmärkt, berättar Johanna.

Uthållighet

På morgonsidan närmade sig motståndaren och intensiv eldstrid uppstod. När fienden väl var besegrad fanns det tid till en kortare återhämtning samt en längre förflyttning med skoter till nästa prövning; Ett uthållighetsprov, fem mil skidåkning med full utrustning, ryggsäckar, pulkor och vapen. På maximalt tjugofyra timmar färdades soldaterna medelst vita blixten som färdmedel genom oländig terräng. Efter målgång plockades rekryterna upp med helikopter och flögs vidare till nästa moment; Tillämpad överlevnad.

Efter en del mer eller mindre tuffa utmaningar var det dags för ett kvällsdopp i isvaken. Med ryggsäck, stridsväst, vapen, skidor och stavar var det bara att kliva ner i det iskalla vattnet, hitta lugnet och andningen och sedan fokusera på att ta sig upp ur vaken med alla saker i behåll. För de deltagare som inte varit i en isvak tidigare var momentet mer formellt, men majoriteten har upplevt det iskalla vattnet tidigare under utbildningen.

Rekryten Marcus Rönnlund visste vad han hade framför sig, men han såg fram emot det och tyckte det var en skön känsla att hoppa ner i vattnet.
– Det gäller bara att fokusera på andning och att man får med sig alla saker upp ur isvaken, berättar Marcus.

Efter ombyte till torra kläder fortsätter utbildningen i några dygn till. Bland annat skulle sovplats ordnas i form av grävd liggrop. Näringsrik mat skulle hittas och lagas till i vildmarken och friskt vatten är en nödvändighet i fält. Vatten finns det gott om under vinterhalvåret i form av snö, men det gäller att ta hand om det på rätt sätt för att undvika bakterier och annat skräp.

Under övningen fick rekryterna besök av arméchefen, Karl Engelbrektson. Generalen besökte Arvidsjaur under två dagar i syfte att föra diskussioner om nuläget och kommande möjligheter samt orientera sig om I 19:s verksamheter i Arvidsjaur; Försvarsmaktens vinterenhet och Arméns jägarbataljon. Arméchefen passade på att följa rekryterna i fält och de fick flera bra pratstunder tillsammans.

Inför de sista momenten under övningen är ordern till rekryterna kort men kärnfull; Överlev!

Rekrytering

Arméns jägarbataljon är alltid i behov av att rekrytera kloka och dugliga individer, oavsett bakgrund. Jägarbataljonen söker personal som, tillsammans med andra, vill lösa uppgifter som innebär stora fysiska och psykiska utmaningar. Förbandet söker både kvinnor och män.
– Att jobba inom det militära har alltid varit min dröm, sen har jag hört så gott om Arvidsjaur överhuvudtaget så det var ett självklart val för mig att söka till Arméns jägarbataljon, berättar Marcus Rönnlund, en av rekryterna i årets utbildningskull.

Information om anställning vid förbandet finns på forsvarsmakten.se/ajb, där finns också en sida med vanliga frågor och svar om förbandet. Är du intresserad av att genomföra grundutbildning vid Arméns jägarbataljon finns information om aktuella rekryteringar på jobb.försvarsmakten.se.

För mer information, kontakta förbandet på rekrytering-i19-ajb@mil.se