Eldkraft i jägarland

Den grundläggande utbildningen för rekryterna vid jägarbataljonen i Arvidsjaur fortsätter och nu är den andra delen av befattningsutbildningarna igång.
– En jättebra utbildning så här långt, våra befäl gör verkligen sitt yttersta för att det här ska bli bra, berättar Jarmo Van Noord, blivande jägarsoldat som under utbildningens gång tagits för ut att bli prickskytt.

Det smäller i Arvidsjaur! Blivande jägarsoldater skjuter skarpt med granatgevär. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Blivande jägarförstärkningssoldaterna Joakim Hallberg och Johanna Jonsson upprättar samband på en av de åtta stationerna under den 15 kilometer långa radioorienteringen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Blivande prickskyttar till jägarbataljonen utbildas förutom på prickskyttegevär 90 även på automatgevär 90, ”en riktig slägga”. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Jarmo Van Noord, blivande jägarsoldat som utbildas till prickskytt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johanna Jonsson, blivande jägarförstärkningssoldat. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Stående skjutning med granatgevär. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Blivande jägarförstärkningssoldaten Joakim Hallberg monterar antenn under radioorienteringen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
"Skott kommer, klart bakåt" Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”En krävande och tuff utbildning men samtidigt en bra personlig utmaning”, säger Casper Wahlström. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Rasmus Holm, till höger, är ansvarig för sambandsutbildningen. Här följer han Joakim Hallberg och Johanna Jonsson under radioorienteringen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Rekryterna förbereder sig inför skjutning på längre avstånd med automatgevär 90. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Det är väldigt inspirerande att utbilda så motiverade rekryter, säger instruktören, förste sergeant Marcus Snäckerström, som här har genomgång inför skjutning med automatgevär 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Rekryterna förbereder målskisser inför skjutning på längre avstånd med automatgevär 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Automatgevär 90, ”en riktig slägga”. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Automatgevär 90, Ag 90, är ett vapen främst anpassat för materielförstöring och bekämpning av fordon på avstånd upp emot 1500 meter. Ammunitionen har en kaliber på hela 12,7 millimeter. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Efter de tre första månaderna delas den grundläggande utbildningen till jägarsoldat och jägarförstärkningssoldat upp i fyra skeden.
Grundläggande jägar- och soldatutbildning, patrullutbildning barmark, patrullutbildning vinter och det avslutande skedet som är förbandsutbildning och slutövning. Som en del i skedet patrullutbildning barmark genomförs olika befattningsutbildningar, just nu pågår gruppchefsskola, sjukvårdsutbildning, sambandsutbildning och vapenutbildning.

Jarmo van Noord är en de blivande jägarsoldaterna som nu utbildas.
– Efter de tre första månaderna blev jag uttagen till prickskytt och just nu har vi utbildning på automatgevär 90.

Materielförstöring och bekämpning av fordon

Automatgevär 90, Ag 90, är ett vapen främst anpassat för materielförstöring och bekämpning av fordon på avstånd upp emot 1500 meter. Ammunitionen har en kaliber på hela 12,7 millimeter.
– Jämfört med prickskyttegeväret, Psg 90, som är vårt huvudvapen som prickskyttar, är Ag 90 en riktig slägga, säger Jarmo van Noord.

Granatgevärsutbildning

Samtidigt som utbildningen på automatgevär 90 pågår utbildning på granatgevär. Casper Wahlström är en av de blivande jägarsoldaterna som nu utbildas på granatgeväret.
– Äntligen, jag har verkligen längtat efter att få skjuta granatgevär, befattningsutbildningarna är riktigt roliga, säger Casper Wahlström.

– Som helhet kan jag säga att utbildningen här i Arvidsjaur hittills har varit tuff men helt klart över förväntan. Visst är vissa dagar väldigt krävande men det är samtidigt en bra personlig utmaning och så har vi en underbar gemenskap i hela gänget, berättar Casper Wahlström.

Jägarförstärkningssoldater - en viktig del av jägarförbandet

Samtidigt som den grundläggande utbildningen till jägarsoldat genomförs utbildning till jägarförstärkningssoldat. Den är inte lika fysiskt krävande utan är mer uppbyggd på specifika befattningar inom bland annat samband, ledning och transport.

Johanna Jonsson och Joakim Hallberg är två av de som nu utbildas till jägarförstärkningssoldater. Under måndagen var det radioorientering på schemat för de som nu genomför sambandsutbildning.
– Vi trivs jättebra och vi har väldigt bra befäl och duktiga instruktörer. Här utbildas vi till en viktig del av jägarbataljonen där vi också bland annat får förmånen att lära oss köra terränghjuling och snöskoter, säger Johanna och Joakim.

Mångsysslare

Jägarförstärkningssoldater blir mångsysslare som kan grunderna inom logistik, ledning och närskydd. Ett av dessa områden är specialitet och huvudsyssla. Jägarförstärkningssoldaterna är speciellt uttagna och kan precis som jägarsoldaterna arbeta långa perioder i fält, bland annat på bekostnad av personlig bekvämlighet.

Arbetet består av både utbildning, övning och insats. Precis som inom alla andra yrken inom Försvarsmakten ingår också vård av utrustning och fordon. Jägarförstärkningssoldaten har ett omväxlande yrke, långa perioder av utbildning och materielhantering växlas med övningar. Ena dagen kan de stå på en myr i Norrbottens inland och lasta drivmedel, nästa dag kan tillbringas i en lektionssal där de lär dig signalering med plutonens radiosystem.

Förstärkning sökes

Jägarbataljonen i Arvidsjaur är i behov av fler jägarförstärkningssoldater. Är det här något för dig? Nästa utbildningsperiod startar i maj 2017! Registrera dig på "Mitt Försvarsmakten" redan i dag!

Karta