Vakande ögon finkammar lufthavet

Luftvärnets sensor UndE23 en viktig resurs under FVÖ 16

Luftvärnets vakande ögon – sensorer, eller radarstationer, av typen UnderrättelseEnhet 23, UndE 23, finns under Flygvapenövning 2016 på ett antal platser nära Blekinges kustband.
Radarstationerna bemannas dygnet runt av radaroperatörer och underrättelseledare.

– Vi lär väl i alla fall få omgruppera ett par gånger till innan marschen inleds tillbaka till regementet i Halmstad, tror Ted Tolestam. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Stevan Aritonovic står post utanför en grupperad UndE 23, någonstans vid Blekingekusten. Här passerar ett civilt par på hundpromenad. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Den viktiga sensorn UndE 23 som kan detektera även mindre mål i luften, som till exempel en drönare, grupperad och maskerad i skärgårdsmiljö. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Albin Abrahamsson framför den radio-länk-mast som säkerställer att sensorn UndE 23 och dess operatörer kan kommunicera med resten av luftvärnsbataljonen. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten

På en av öarna söder om Karlskrona opererar under söndagen den fjärde september en av UndE 23-enheterna som denna övning betjänas av ett tiotal soldater och officerare.

UndE23-troppen leds av fänriken Ted Tolestam. Hittills tycker han att det har varit en tämligen lugn övning men det väntar nog mera svettiga timmar ju längre övningen pågår, säger Tolestam:

– Vi som jobbar med luftrumsövervakning är vana vid att flytta på oss, på militärt språk omgruppera, med jämna mellanrum. Vi vill inte att fienden ska kunna lokalisera vår position och kan hantera detta på olika sätt genom att använda olika taktiska metoder, säger Tolestam.

Även markstrid

Troppen har även varit med om ”strid” – förutom den som sker i luften mot fientliga flygplan. Den inträffade dygnet tidigare då troppen utsattes för ett eldöverfall vid en grupperingsplats i anslutning till Ronneby flygbas.

– Vi besvarade elden och bekämpade i alla fall en motståndare, säger Albin Abrahamsson, gruppchef för radiolänkenheten som ser till att radarns information om läget i luften skickas vidare till stridsledningscentralen och de andra radarstationerna.

Under eldöverfallet fick dock troppen en kamrat skadad och gruppens stridssjukvårdare fick göra en insats för att rädda kamratens liv.

Delar plats med civila

Övning är också övning och utanför det militära livet pågår vardagen som vanligt i Blekinge. Något som en annan UndE 23-tropp fick erfara när den hamnade mitt i en orienteringsträning med orienterare som sprang igenom grupperingsplatsen.

– Själva hade vi betade kor på denna plats för bara några timmar sedan och vi var rädda att korna skulle börja käka på våra maskeringsnät, säger Albin Abrahamsson och skrattar.

I morgon, tisdag avslutar flygvapnet sina uppdrag i luften men fram till dess är Ted Tolestam och hans mannar fullt fokuserade på att upptäcka varje fientligt flyg som nås av radarns sökande signaler.