Lyckad besökshelg med öppet hus i Arvidsjaur

Den 10-11 september var det besöks- och anhörighelg vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Arrangemanget är i huvudsak till för anhöriga till inneliggande grundutbildningsomgång med rekryter.
– Under helgen har de anhöriga fått chansen se vad rekryterna hittills lärt sig, vi har visat förbandets utrustning och lokaler och gett mer detaljerad information om utbildningen och verksamheten i stort vid förbandet, berättar kapten Håkan Jorsell, skvadronchef.

Anhöriga och besökare fick möjlighet att titta närmare på förbandets materiel och utrustning. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Två av förbandets fordon, terränghjuling och snöskoter. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Soldaternas utrustning väger en del. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Helikopter 14 från Första helikopterskvadonen i Luleå på väg in för landning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Utöver att de anhöriga fanns på plats under helgen var även allmänheten inbjuden att ta del av förbandets verksamhet. Anhörighelgen har en lång tradition bakom sig då den årligen genomförts under september månad vid förbandet.
– Inför helgen har rekryter tillsammans med sina befäl i sann kamratlig anda förberett helgen med bland annat materielutställning, överlevnadsstation och ”prova-på-aktiviteter”, fortsatte Håkan Jorsell.

Soldaterinran

De anhöriga fick också vara med och bevittna rekryternas soldaterinran som förrättades av regementschefen, överste Mikael Frisell. Soldaterinran är en påminnelse om soldaternas skyldigheter under den tid de tillhör Försvarsmakten och ett krigsförband. Denna tradition går tillbaka till 1600-talet då Gustav II Adolf instiftade denna soldaterinran, då benämnd krigsmans ed.

Eldöverfall, provskjutning och bandvagnsåkning

Under helgen fick besökare, anhöriga, rekryter och deltagare ur den pågående Military Weekend en chans att uppleva jägarplutons eldöverfall med skarp ammunition, de fick provskjuta automatkarbin 5C, provåka bandvagn, se materiel- och överlevnadsförevisning samt förevisning av bataljonens bergsförmåga.
– Vi hade dessutom Första helikopterskvadronen från Luleå med en Helikopter 14 på plats. Helikopter 14 är den helikoptertyp som personal ur jägarbataljonen i huvudsak nyttjar, dels under utbildningen men även under insatser nationellt i norra Sverige, berättar Håkan Jorsell.

Jägarlöpet

Förevisningarna avslutades med en publikvänlig patrullfälttävling, även benämnd ”Jägarlöpet”, där rekryterna tävlar mot varandra ivrigt påhejade av sina anhöriga.   

Anhörighelgen avrundades med en kamratmiddag samt besök på Norrlands dragoners mäss.
– Mycket glädjande att se så många anhöriga på plats. Rekryterna är väl värda den uppmärksamheten. Det finns ett stort intresse för vår verksamhet. Dessutom var det väldigt bra och givande att helikopterskvadronen i Luleå hade möjlighet att delta med en helikopter, avslutar regementschefen Mikael Frisell.

Karta