Stark hemvärnsstyrka med härlig gemenskap

Det är fredag morgon på Lombens skjutfält norr om Kalix och det råder full aktivitet. Det är Gränsjägarbataljonen som genomför sin årliga krigsförbandsövning, över 300 soldater och närmare 45 instruktörer är på plats.
– Det här vill man inte missa, trots att jag bor i Stockholm sedan sju år tillbaka åker jag upp och på övningarna med bataljonen, berättar Erika Björkén, kompanisjuksköterska på Haparanda hemvärnsinsatskompani.

Sjukvårdsmoment med omhändertagande av skadad i strid,  Therese Bergström sjukvårdare och Jenny, Andersson, kompanissjuksköterska på Kalix hemvärnsinsatskompani tar hand om Hans Turtola, skademarkör under övningsmomentet.
Sjukvårdsmoment med omhändertagande av skadad i strid,  Therese Bergström sjukvårdare och Jenny, Andersson, kompanissjuksköterska på Kalix hemvärnsinsatskompani tar hand om Hans Turtola, skademarkör under övningsmomentet.
Sjukvårdsmoment med omhändertagande av skadad i strid, Therese Bergström sjukvårdare och Jenny, Andersson, kompanissjuksköterska på Kalix hemvärnsinsatskompani tar hand om Hans Turtola, skademarkör under övningsmomentet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hundföraren Petra Pajala med hunden Pira under patrullering med sin grupp.
Hundföraren Petra Pajala med hunden Pira under patrullering med sin grupp. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det var min pappa Roland Björkén som fick mig att gå med i Hemvärnet, han är kock på kompaniet och har varit med i 40 år” berättar kompanisjuksköterskan Erika Björkén.
”Det var min pappa Roland Björkén som fick mig att gå med i Hemvärnet, han är kock på kompaniet och har varit med i 40 år” berättar kompanisjuksköterskan Erika Björkén. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hemvärnsveteranen Roland Björkén, här tillsammans med Rickard Järlstig från Haparanda hemvärnsinsatskompani förbereder dagens lunch, kryddig kycklinggryta med nudlar.
Roland Björkén till höger, här tillsammans med Rickard Järlstig från Haparanda hemvärnsinsatskompani förbereder dagens lunch, kryddig kycklinggryta med nudlar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Möte i bataljonsstaben: Längst till höger, bataljonschefen Nils-Göran Strömbäck i samtal med Joakim Hedlund och Bengt Esperi.
Möte i bataljonsstaben: Längst till höger, bataljonschefen Nils-Göran Strömbäck i samtal med Joakim Hedlund och Bengt Esperi. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Den skadade lastas in i sjukvårdsbandvagnen.
Den skadade lastas in i sjukvårdsbandvagnen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skjutning med automatkarbin 4.
Skjutning med automatkarbin 4. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Mattias Stanzé visar träffresultatet efter skjutning på helfigur från 100 meter.
Mattias Stanzé visar träffresultatet efter skjutning på helfigur från 100 meter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Utbildning vid Gränsjägarbataljonens tologrupp.
Utbildning vid Tologruppen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stabs- och sambandsutbildning.
Stabs- och sambandsutbildning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skyddsvaktsutbildning pågår. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Gränsjägarbataljonens krigsförbandsövning pågår under fyra dagar med olika befattningsutbildningslinjer, så kallad befattnings-KFÖ. Övningen omfattar bland annat sjukvårdstjänst, stabs- och ledningsträning, skyddsvaktsutbildning, hundtjänst skjut- och stridsutbildning, flygtjänst och underhållstjänst.

Sjukvård i fokus

– Under den här övningen ligger lite extra tyngdpunkt på sjukvård. Här ligger vi långt framme och har lyckats jättebra med rekryteringen, vi har förutom vår bataljonsläkare även läkare och sjuksköterskor på alla fyra kompanier. Totalt deltar 30 sjukvårdare, sjuksköterskor och läkare. Vi får också besök av generalläkaren under övningen, de ska bland annat kontrollera läkemedelshantering och journalhantering, berättar kapten Nils-Göran Strömbäck, bataljonchef.

Bra instruktörsstöd

– Vi har alltid bra uppslutning på våra övningar, den här övningen är det över 300 soldater på plats, det är härligt när så många ställer upp. Och en övning av den här storleken med så många olika befattningslinjer kräver ju såklart en rejäl organisation med instruktörer, Förutom våra egna instruktörer på Lapplandsjägargruppen har vi fått ovärderligt stöd av Artilleriregementet, Norrbottens flygflottilj, Försvarsutbildarna och övriga delar av I 19, främst pansarbataljonen och utbildningsstödsenheten, fortsätter Nils-Göran.

Mervärde

Erika Björkén är kompanisjuksköterska och en av de 300 soldater som deltar i veckans befattnings-KFÖ.
– Det här vill man absolut inte missa, trots att jag bor i Stockholm sedan sju år tillbaka kommer jag upp och är med i två övningar per år. Att vara med i Hemvärnet är speciellt, man lär känna nya människor på varje övning och vi har en härlig gemenskap på bataljonen. Dessutom ger sjukvårdstjänsten i Försvarsmakten ett stort mervärde för mig, man blir en bättre problemlösare och man lär sig fokusera på rätt saker, berättar Erika.

Gränsjägarbataljonens KFÖ är också en av tillfällena då årets skyddsvaktsutbildning genomförs.
– Vi har lagt lite extra kraft på skyddsvaktsutbildning under året. Rikshemvärnschefen har som krav att 70 % av personalen ska ha skyddsvaktskompetens och innan årets slut är vi uppe i den nivån, berättar major Jan Söderberg, biträdande övningsledare.

Mattias Stanzé från Kalix har varit med i Hemvärnet och Gränsjägarbataljonen i sex år, under fredagen var det skjutning med automatkarbin 4 på programmet.
– Det blir lite ringrostigt i början när man inte skjuter så ofta med vapnet, Men det är ett bra upplägg med grundläggande övningar och stigande svårighetsgrad och som avslutas med ett kompetensprov. Vi behöver mycket vapenträning så det här är efterlängtat, avslutar Mattias Stanzé innan det är dags att ladda om.