Dubbel medaljering i Boden

Torsdagen den 26 maj var det dubbel medaljceremoni i Bodens garnison. Det var den 30:e svenska afghanistanstyrkan och det sjätte svenska bidraget i träningsinsatsen EUTM Mali som premierades med Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.
– Jag vill tacka er för väl genomförda uppdrag. I de båda insatserna har ni haft som uppgift att utbilda, stödja och mentorera. Genom detta har ni också ingett framtidshopp till dem ni utbildat , sa brigadgeneral Stefan Andersson, armétaktisk chef, i sitt tal under ceremonin.

Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Lillemor Lundberg, sjuksköterska och medicinsk planerare i FS 30. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Den 30:e svenska afghanistanstyrkan, FS 30. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Fredrik Lindgren med sin personal ur EUTM Mali 06 uppställda för medaljceremoni. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Brigadgeneral Stefan Andersson tackar chefen för FS 30, överste Jarmo Koski, för väl en utförd insats i Afghanistan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Joakim Lyckemo får sin medalj för sin insats i EUTM Mali 06. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fanvakten ur Norrbottens regemente. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kramkalas efter ceremonin. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Efter sex månader i Afghanistan landade på tisdag kväll personalen ur afghanistanstyrkan FS 30 på flygplatsen i Luleå. På torsdagen den 26 maj var det dags för ceremoni i regementsparken på I 19 då de tilldelades Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

Rådgivning, sjukvård och övrigt stöd

Nato-insatsen som nu heter Resolute Support Mission, RSM, inleddes vid årsskiftet 2014-15 i samband med att Isaf, International Security Assistance Force, upphörde. Hela insatsen består av cirka 12 000 män och kvinnor. I det svenska bidraget på cirka 30 personer ingår rådgivarteam till de afghanska säkerhetsstyrkorna, stabspersonal till den multinationella staben i Afghanistans norra område, sjukhuspersonal som jobbar på det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal, Air Cargo-soldater som lastar in- och utgående flygplan samt en svensk stödenhet för att stötta styrkan på plats. Den svenska personalen är grupperade på den tyska flygbasen Camp Marmal utanför Mazar-e-Sharif men det finns även ett antal medarbetare som tjänstgör i Kabul.

Det främsta uppdraget är fortfarande att stötta Afghanistans regering med att åstadkomma säkerhet för det krigshärjade landets civilbefolkning.

"En otrolig upplevelse"

Lillemor Lundberg är en av de som ingått i den svenska afghanistanstyrkan FS 30. Till vardags är hon sjuksköterska vid jägarbataljonen i Arvidsjaur och i Afghanistan har hon varit sjuksköterska och medicinsk planerare.
– Det har varit en otrolig upplevelse, jag har fått vara med om massor som jag kommer att ha nytta av resten av livet. Det har så klart också varit en rad utmaningar man ställts inför, under min tid där nere har jag bland annat fått vara med och planera flera sjuktranporter hem till Sverige. Sedan har jag haft förmånen att jobba på det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal. I mitt sjukvårdsteam har vi har varit personal från elva nationer där vi tagit hand om sjuka och krigsskadade människor. Det har varit mycket lärorikt och jag skulle gärna åka dit igen för att göra en insats, berättade en nöjd Lillemor Lundberg.

De som också tilldelades Försvarsmaktens medalj för internationella insatser denna dag var det svenska bidraget i utbildningsinsatsen I Mali, European Union Training Mission, EUTM Mali. De kom tillbaka till Sverige för drygt två månader sedan.

Uppskattad insats

I EUTM ingår Sverige i det som kallas Nordic Baltic Training Team och har tillsammans med personal från Finland, Estland och Litauen sin bas i Koulikoro, som ligger vid Nigerfloden cirka 60 kilometer nordost om huvudstaden Bamako. Kapten Fredrik Lindgren har varit kompanichef och svensk kontingentchef för EUTM Mali 06. Det har nu gått nästan över två månader sedan Fredrik Lindgren och han medarbetare kom hem från Mali.
– En träningsinsats är lite annorlunda, men det har varit väldigt givande. Mina medarbetare har gjort ett kanonjobb och vi har blivit mycket uppskattade. Bland annat har vi fått flera utmärkelser som uppskattning för vårt arbete med utbildningen av de maliska soldaterna, berättar Fredrik Lindgren.

– Utbildningsinsatsen i Mali är inte liten, inne på basen i Koulikoro huserar totalt 500 personer från 28 nationer. Det som jag personligen tycker varit mest givande är utmaningen att samverka med de andra europeiska nationerna. Det har blivit en fantastisk sammanhållning i träningsteamen och de somaliska soldaterna och officerarna har rätt inställning och en stor vilja att lära sig, avslutar Fredrik Lindgren.