”Utan er klarar vi oss inte länge, det är helt säkert”

Norrbottensbataljonen – en viktig faktor i försvaret av Luleå-Kallax flygplats

Under fyra dagar har drygt 400 personer ur den 12:e hemvärnsbataljonen, Norrbottensbataljonen, genomfört en krigsförbandsövning i området runt Luleå-Kallax flygplats. Syftet har varit att öva på skydd och bevakning av flygplatsen.
-Tack vare att Hemvärnet har så pass hög beredskap kan vi vara på plats väldigt snabbt. I torsdags mobiliserade vi runt om i vårt upptagningsområde och bara timmar senare påbörjade vi lösandet av uppgiften här på flygplatsen, säger övningsledaren major Karl Olsson.

En av de hemvärnssoldater som var med när den demente mannen hittades var Per Huhta, till vardags krögare från Piteå. "Det var en euforisk känsla. Man blev så glad att man knappt visste hur man skulle bete sig. Helt fantastiskt." Men det är inte alltid det slutar väl. "Jag har ju varit med om andra eftersök med tragisk utgång. Men man känner hela tiden att man fyller en viktig funktion och det är en anledningarna till att jag är med här - just för att jag vill stötta samhället och bjuda tillbaka när det behövs" säger Per Huhta. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Hemvärnssoldater på observationspost någonstans i området runt Luleå-Kallax flygplats. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Flottiljchefen, överste Carl-Johan Edström och chefen för Militärregion Nord, överste Mikael Frisell besöker Norrbottensbataljonens stab. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Full fart framåt. Mc-ordonnanser på uppdrag. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Soldater från 122:a insatskompaniet vaktar infarten till den civila flygplatsbyggnaden. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Major Patrik Borgström, till höger, är chef för Norrbottensbataljonen och han är mycket nöjd med övningen. "Hittills har det gått fantastiskt bra, både för vår egen del, men också när det gäller samarbetet med F 21 och det stöd vi fått från dem." Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Soldater från 122:a insatskompaniet vaktar infarten till den civila flygplatsbyggnaden. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Kompaniledningarna ryckte in redan under måndagen och efterhand anslöt chefer i olika befattningar under veckan för att påbörja rekognoscering och planering. På torsdagen kom de resterande styrkorna. Inledningsvis var uppgiften i första hand bevakning, men efter bara några timmar höjdes beredskapen då man fått indikation på att motståndare befann sig i närområdet. Vem är vän och vem är fiende? Vad har den där civila fågelskådaren egentligen i kikaren? Motståndaren uppträder inte alltid i uniform vilket gör att soldaterna hela tiden måste ha koll på både civila personer och fordon som rör sig i området.

Viktigt och utvecklande samarbete

Från Norrbottens flygflottilj, F 21, deltar omkring 40 personer och det är första gången flottiljen deltar i en krigsförbandsövning av det här slaget tillsammans med Hemvärnet.
– Den här krigsförbandsövningen är unik på det sättet. Vi har haft ett mycket bra samarbete med F 21 både innan och under övningen och nu arbetar vi för att få systemet att hänga ihop ännu bättre framöver. Jag och flottiljchefen har varit runt och pratat med flygbaskompanierna och deras ledningslag och det har varit en uteslutande positiv inställning. Tillsammans ska vi utveckla detta till något mycket bra för framtiden. Det här är ett steg i helt rätt riktning, säger chefen för Militärregion Nord, överste Mikael Frisell.

Även chefen för F 21, överste Carl-Johan Edström är väldigt positiv när han talar till bataljonstaben.
– Det är inte bara otroligt roligt att ha er här och att få öva tillsammans, det är även otroligt viktigt. Utan er klarar vi oss inte länge, det är helt säkert.

Major Patrik Borgström är chef för Norrbottensbataljonen och han är mycket nöjd med övningen.
– Hittills har det gått fantastiskt bra, både för vår egen del, men också när det gäller samarbetet med F 21 och det stöd vi fått från dem.

Skarpt moment med lyckligt slut i övningen

En av Hemvärnets viktigaste uppgifter är stödet till samhället. Dygnet runt, året om finns hemvärnspersonal som ställer upp när det behövs oavsett om det gäller skogsbränder eller sök efter försvunna personer.
– När jag själv var bataljonchef kunde jag ringa in eftersökspersonal en kall och regnig höstnatt, och folk sa ja, jag kommer. Jag är så otroligt imponerad av engagemanget och hängivenheten. Man ställer upp, säger Karl Olsson.

Under torsdagmorgonen övergick övningen till skarp verklighet då polisen bad norrbottensbataljonen om hjälp i sökandet efter den 75-årige demente man som försvunnit från sitt hem två dygn tidigare. På kvällen fick en av  hundar upp ett spår utanför Alvik, drygt två mil från mannens hem. Hemvärnssoldaterna ur 123:e bevakningskompaniet följde spåret och strax därefter hittades mannen, svårt medtagen och nedkyld, men vid liv. Ambulans var snabbt på plats och mannen transporterades till Sunderby sjukhus där det konstaterades att han endast ådragit sig lindriga skador.

En av de hemvärnssoldater som var med när mannen hittades var Per Huhta, till vardags krögare från Piteå.
– Det var en euforisk känsla. Man blev så glad att man knappt visste hur man skulle bete sig. Helt fantastiskt.

Men det är inte alltid det slutar väl.

– Jag har ju varit med om andra eftersök med tragisk utgång. Men man känner hela tiden att man fyller en viktig funktion och det är en anledningarna till att jag är med här - just för att jag vill stötta samhället och bjuda tillbaka när det behövs, avslutar Per Huhta.

Vill du också vara med och bidra? Sök till Hemvärnet redan idag.