Slaget om Namsos

I den mörka morgonen sveper amerikanska marinsoldater in från vattnet och tar sig upp på det norska fastlandet. Stridsvagnar och stridsfordon har positionerat sig. Ingenjörer har minerat och jägare har nästlat in sig i skogen. I området norr om Trondheim står övningen Cold Response i centrum, och nu har aktiviteterna dragit igång på allvar.

Plutonchef Edwin Leon från Ledningsregementet i sitt stridsfordon
Plutonchef Edwin Leon från Ledningsregementet tycker att Cold Response så långt har varit riktigt roligt och utvecklande. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Amerikanska soldater ingår i den svenskledda brigaden under Cold Response. Foto: Viktoria Välilä/Försvarmakten
Helikopter lyfter från Namsos.
Helikopter lyfter från Namsos. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Striden står mellan röd och blå sida, två jämbördiga multinationella brigader som under en intensiv vecka kommer att mäta sina krafter mot varandra. Varje brigad, bestående av ett antal olika typer av förband från olika nationaliteter, gör sitt yttersta för att överlista den andra och vinna kriget. Intensiteten i övningen har successivt ökat och nu är det dags att lägga i den högsta växeln – kriget är här.

Förmågan att leda

Övningens omfattning  skapar mycket bra förutsättningar för att pröva förmågan att leda stora förband i utmanande miljöer. Den kyla, is och snö som Norge erbjuder kräver en hel del av de förband som är med och en vinterutbildning kommer väl till pass.

Under Cold Response är en av brigaderna för andra året i rad under svensk ledning, något som utvecklar Försvarsmaktens förmåga på ett bra och effektivt sätt.  

—  Det är nödvändigt för oss att röra oss i nya miljöer. Det utmanar oss och ger oss möjlighet att pröva vår förmåga att leda stora förband, säger Mikael Frisell övningsledare för det svenska deltagandet i Cold Response. Det är också bra för våra internationella samarbeten, och att vi ges förtroendet att ta en framträdande roll i den här övningen är såklart väldigt hedrande och värdefullt för utvecklingen av den svenska brigadförmågan.

”Det är riktigt roligt”                                                         

På en väg mitt i det snötäckta övningsområdet står ett antal stridsfordon i väntläge. De är normalt hemmahörande vid Ledningsregementet i Enköping, men tillhör under Cold Response den svenskledda röda sidan, och har som uppgift att skydda brigadstaben i deras arbete. Under förmiddagen har de varit i strid med Storbritanniens Royal Marines. Något som inte hör till vanligheterna.

— Jag är väldigt nöjd med det vi har gjort idag, även om vi fick lite stryk i början. Men sedan gick det bättre, till och med riktigt bra, säger Edwin Leon som är plutonchef vid närskyddskompaniet från Ledningsregementet. Vi löste vår uppgift att hjälpa till att fördröja motståndaren. 

Edwins betyg för insatsen under övningen hittills är även den positiv.

— Vi har spanat och agerat mot spaningsförband som vi har upptäckt kring brigadstaben. Vi gör det vi ska och det är riktigt roligt, avslutar Edwin. 

Slaget om Namsos

Se norska försvarets video från slaget om Namsos

Karta