Skövde testar appen

Försvarsmaktens anställda har i ett halvår kunnat använda sig av en ny app i sin dagliga träning. I samband med att den släpptes för alla även utanför Försvarsmakten så höll Lina Lerjéus och Linda Tengdahl i ett träningspass baserat på övningarna i den. Lina, som arbetar på Försvarshälsan i Skövde, har länge jobbat med preventiv träning och blev tidigt kontaktad i appens framställning för att hjälpa till att ta fram övningar och träningspass.

Linda Tengdahl och Lina Lerjéus har båda varit med med i framtagandet av FMTK-appen. Foto: Johan Ragnarsson/Försvarsmakten

Försvarsmakten lanserade i veckan FMTK, Försvarsmaktens träningsklubb. Navet i FMTK är en app som ska göra det enkelt och inspirerande för alla människor att antingen komma igång med sin träning eller ta den till nya nivåer. Den har utvecklats av Försvarsmaktens personal för att hjälpa människor med sin träning, och för att förbereda de som vill bli antagna till den grundläggande militära utbildningen. I appen kan man bland annat utmana sina vänner, börja följa ett specifikt träningsprogram eller testa några av de 450 olika övningarna.  Lina ser flera fördelar med att utveckla den här typen av verktyg.

– En app är bra eftersom man hela tiden kan uppdatera och utveckla den. En annan stor fördel är att du hela tiden har den med dig nästan oavsett var du är. Det är ett modernt sätt att träna på.

Lina har varit huvudansvarig för att jobba fram övningarna och träningspassen. Hon tycker att styrkan i appen främst ligger i att användaren själv kan bestämma vilken nivå man vill lägga sin träning på, från introduktionspass till avancerade pass för de som är vana att träna.

– Jag var med och regisserade alla instruktörer som visar hur övningarna går till. Det som är bra med övningarna och passen är att man använder hela kroppen och att den har stor variation mellan övningarna.

En av instruktörerna i appen är Linda Tengdahl som är rekryteringskoordinator på Skaraborgs regemente. Hennes roll är att visa upp övningarna och för henne var det ingen tvekan om att ställa upp som instruktör.

– Det har varit mycket roligt och jag tror att när man tydligt visar upp hur övningarna går till så blir det en lägre tröskel för människor som inte är så vana att träna.

 

Vill du läsa mer om appen eller ladda ned den? Följ länkarna:
http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/03/forsvarsmakten-startar-traningsklubb/
https://fmtk.forsvarsmakten.se/