Helikopter 14 deltar i eftersök

Under fredagen den 18 mars deltog en av Försvarsmaktens nya helikopter 14 för första gången i ett eftersök. Det rörde sig om sökandet efter en kvinna som försvunnit i Växjötrakten. Helikoptern är utrustad med en värmesökande kamera.

Helikopter 14 Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Sedan tidigare har den lätta helikopter 15 kunnat utrustas med värmesökande kamera och används i eftersök. Nu har även helikopter 14 den möjligheten. Kameran sitter i en elektrooptisk sensor som är en kula under nosen på helikoptern. Den regerar på värmeskillnaden mellan ett varmt föremål, som till exempel en människa, och en kallare omgivning. I sensorn finns också en lasermätare och en TV-kamera som kan användas i dåliga ljusförhållanden. I själva nosen sitter ytterligare en sensor, en väderradar.

Den aktuella helikoptern kom från tredje helikopterskvadron i Ronneby, som också deltar i eftersöket med en helikopter 15. Helikopter 14 finns även stationerad på första helikopterskvadronen i Luleå.

Eftersöket med helikopter pågick kontinuerligt fram till lördagskvällen då kvinnan återfanns vid liv av en av polisens hundpatruller. Då hade också en helikopter 15 från Malmen deltagit i sökandet under natten.

Försvarsmakten stödjer ofta polisen i eftersök av försvunna personer. Främst med personal ur Hemvärnet men ibland även med helikoptrar för att hinna söka av större områden.

Karta