Flygplan med svenska soldater ombord tvingades nödlanda i Mogadishu

Ett passagerarflygplan med bland annat två svenska soldater ombord tvingades nödlanda i förmiddags på Mogadishu International Airport efter att en explosion orsakat ett hål i flygplanskroppen. De båda svenska soldaterna är uppskakade efter händelsen men oskadda.

Arkivbild. Mogadishus flygplats. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Passagerarflygplanet skulle flyga till Djibouti och hade 180 passagerare ombord varav två soldater från den svenska EU-insatsen (EUTM) i Somalia. Strax efter start exploderade något i planet och orsakade ett hål i flygplanskroppen och planet tvingades vända och nödlanda på flygplatsen i Mogadishu.

Svenskarna har klarat sig oskadda även om de naturligtvis är skärrade. Soldaterna har omhändertagits av egen personal och har genomgått läkarundersökningar på den internationella campen i Mogadishu. De båda har kunnat ringa hem för att prata med sina anhöriga.

Vad som orsakat explosionen är ännu oklart.