Jägarsoldater på pallen i krävande patrulltävling

Den 14-16 januari deltog ett lag bestående av fyra soldater från jägarbataljonen i Arvidsjaur vid den internationella patrulltävlingen Utria Assault i Estland. Tävlingen genomfördes under två dygn med en total bansträckning på nästan nio mil.

Jägarbataljonens lag slutade på en mycket fin tredje plats: Fr.v: Dennis Henriksson, Jonatan Landström, Oscar Silvergran och Tobias Magnusson. Foto: David Engström/Försvarsmakten
Genomgång inför tävlingsmoment på en av stationerna. Foto: Gunnar Almqvist/Försvarsmakten
Foto: Gunnar Almqvist/Försvarsmakten
Foto: Gunnar Almqvist/Försvarsmakten

Från svenska försvaret deltog utöver laget från jägarbataljonen även ett officerslag från Livregementets husarer, K 3. Övriga internationella patruller kom från Finland, Tyskland och Polen. De svenska deltagarna bestod av vinnarna från Försvarsmaktsmästerskapet i patrulltävlan som genomfördes i somras.

Tävlingen har sin grund i uppmärksammandet av frihetskriget i Estland 1919. Tävlingen sker i samma område som det mest betydelsefulla slaget skedde i januari 1919 i linjen Rakvere och Narva.

Nästan nio mil på två dygn

Tävlingen genomfördes alltså under två dygn utan uppehåll eller vila med en total bansträckning på 88 kilometer. Förflyttningen skedde på skidor mellan ett femtontal stationer längs banan där olika moment genomfördes. Momenten omfattade patrullernas uppträdande och lösande av uppgifter. Dessa var skytte, sjukvård, eldöverfall, minkunskap, vapenkunskap, handgranatskastning, hinderbanor och teoretiska prov. Det totala antalet poäng utgjorde sedan slutplaceringen.

Ospårad terräng

– Tävlingen upplevdes som mycket krävande av de tävlande trots att de är jägarsoldater med mycket god vintervana. Sedan hade vi otur att starta som nummer fyra och alla lag framför avbröt. Detta medförde att vårt lag fick spåra hela tävlingen, berättar major David Engström, delegationschef för jägarbataljonens lag .

Av 30 startande patruller gick 13 i mål. Övriga 17 lag avbröt tävlingen av olika anledningar. Den fysiska belastningen var mycket krävande med anledning av tidsbrist, mycket nysnö och sträng kyla, bitvis under 20 minusgrader.
– Våra soldater kom i mål på tredje plats, vilket är en mycket bra prestation. Tävlingen har genomförts 18 gånger och den tidigare bästa internationella placeringen är sjätte plats. Vinnarna var en spaningspatrull ur Estländska armén och deltog för åttonde gången, så erfarenhet är helt klart ingen nackdel i den här tävlingen, avslutar David Engström.

 

Karta