På plats och redo för insats

De är 22 blivande jägarsoldater. De har fått underrättelser om fientlig verksamhet i ett område på Bodens södra skjutfält. Det är dags för nästa utmaning för jägaraspiranterna, det är dags för insats.
– Det här vi sett fram emot hela hösten, vi är riktigt taggade, säger jägaraspiranten Jonatan Larsson.

Jägaraspiranterna gör i ordning sin utrustning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Det är en fartfylld utbildning, det gäller att vara på alerten hela tiden, säger Erik Bodi Salén. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På väg in i jägarland. Jägaraspiranter ur 193:e jägarbataljonen genomför övning på Bodens södra skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det här vi sett fram emot hela hösten, vi är riktigt taggade” säger Jonatan Larsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På väg in i jägarland för insats på djupet, bakom fiendens linjer. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Under torsdagen transporterades 22 jägaraspiranter till Brännberg norr om Bodens södra skjutfält. I övningens scenario ett område som kontrolleras av fienden. Övningen ingår i grundutbildningen till jägarsoldat, GUJ och pågår i fyra dygn.
– Deras uppgift i stort är att hämta in underrättelser samt lokalisera och genomföra insatser mot det vi kallar högvärdiga mål, till exempel fientliga markrobotar, luftvärnsenheter eller ledningsplatser, berättar major David Engström, chef för andra jägarskvadronen och övningsledare.

Förstärkningssoldater

Samtidigt som den grundläggande utbildningen till jägarsoldat genomförs en grundläggande utbildning till förstärkningssoldat, GUF. Den utbildningen är inte riktigt lika fysiskt krävande utan är mer uppbyggd på specifika befattningar inom samband, ledning och transport. Totalt nio stycken går utbildningen till förstärkningssoldat.
– Förstärkningssoldaterna är en mycket viktig del av jägarförbandet. De bygger upp ledningsplats, upprättar samband, ser till att all materiel kommer fram, bland mycket annat. Utan förstärkningssoldaterna skulle det inte fungera, säger David Engström.

Finalen på barmarksskedet i utbildningen

För jägarspiranterna är övningen slutet på barmarksdelen i den 12 månader långa grundutbildningen till jägarsoldat. Att övningen genomförs i Boden är ingen slump.
– Det blir en helt annan utmaning när vi övar i ett annat område, det här är ju okänd terräng för aspiranterna. Förra året genomförde vi den här övningen på Lombens skjutfält utanför Kalix, fortsätter David Engström.

Erik Bodi Salén från Stockholm är en av de 22 jägaraspiranterna. Han gjorde sin grundläggande militära utbildning på pansarbataljonen i Boden 2014. Efter ett års studier sökte Erik till den grundläggande utbildningen till jägarsoldat.
– Trots att jag hann ha ett års uppehåll efter GMU:n har det fungerat över förväntan. Vi har jättebra befäl och utbildningen riktigt fartfylld, det gäller att vara på alerten hela tiden, säger Erik.

Full fart framåt

Strax efter 13.30 på torsdagen var de tre jägargrupperna på plats i nära anslutning till insatsområdet. Drygt 15 minuter efter att det lastat av och gjort i ordning utrustningen var de redo att ta sig in i insatsområdet till fots.
En annan av jägaraspiranterna är Jonatan Larsson från Eksjö.
– Det här ska bli roligt, vi har sett fram emot det här hela hösten. Vi fick ordern något dygn innan så vi vet i stora drag vad vi har för uppgifter. Nu är de full fart framåt, vi är taggade som fan, avslutar Jonatan Larsson.