"De är int lett å vinne mot di där jägarne"

arméns jägarbataljon möter Gotlands hemvärn

Jägarna ur Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur ska kunna bedriva strid och spaning i de svåraste förhållanden, sommar som vinter och oavsett geografisk position. Under vecka 35 och 36 genomför drygt 120 personer från jägarbataljonen årets krigsförbandsövning på Gotland där en styrka ur Hemvärnets Gotlandsbataljon stod för motståndet.

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Jägarsoldater rycker fram efter att ha nedkämpat vakterna och sprängt upp grinden. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägare under eldöverfall av luftvärnsrobot.

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Eldstrid med hemvärnets Gotlandsbataljon. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägare under eldöverfall av luftvärnsrobot.

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Jägare med ksp 90 säkrar platsen innan luftvärnsroboten slås ut. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägarna förstör luftvärnsroboten (containern) med några pansarskott

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Den containerliknande luftvärnsroboten slås ut med ett par pansarskott. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägare under eldöverfall av luftvärnsrobot. Hemvärnsmän nedkämpade, målet förstört och man är redo att dra sig tillbaka.

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Uppdraget slutfört. Dags att dra sig tillbaka. Kusten klar. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägaren/bilföraren Oskar i övningsledningens läger efter att ha blivit utdömt i ett skademoment.

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som nu pågår på Gotland.
"Det är väldigt bra att få öva i en annorlunda terräng än vad vi är vana vid. Uppe i norr kan man bekämpa fienden och sedan försvinna i milsvid skog, här är det lurigare, inte minst på grund av att det är en ö. Det är inte bara att försvinna" säger jägarsoldaten och föraren Oskar. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Kapten Hernrik Carlén är chef för den hemvärnsstyrka som jagade jägarna på Gotland. Här under genomgång innan eskort.

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Kapten Henrik Carlén, chef för den hemvärnsstyrka som jagar jägare i de gotländska skogarna, i samtal med sina gruppchefer. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
C AJB Teddy Larsson och bataljonsförvaltare Rikard Skiöld i samtal med hemvärnsmän från Gotlandsbataljonen.

Sverige är under attack. På Gotland har fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Det är scenariot i jägarbataljonens krigsförbandsövning som pågår på Gotland v535 och 536
Efter eldöverfallet mot luftvärnsroboten samlades övningsledningen och hemvärnsmännen för en kort genomgång där många erfarenheter drogs. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

De fyra jägarplutonerna på plats är utspridda över olika områden på ön med uppgiften att övervaka och rapportera händelser inom respektive område. De står även i ständig beredskap att nedkämpa högvärdiga mål på order.

”Fienden” under övningen var 35 taggade hemvärnssoldater ur Gotlandsbataljonen med uppgiften att lokalisera och bekämpa jägarna. Under fredagsförmiddagen sökte de av ett av de områden på ön där de misstänkte att delar av jägarbataljonen fanns, dock utan resultat.
–Vi hittade vissa spår vi tror kommer från jägarna. Tyvärr inget mer. Men vi fortsätter att leta, säger kapten Henrik Carlén, chef för styrkan.

Hemvärnet är jägarna på spåret

Klockan är halv nio på fredagskvällen och mörkret är på väg att lägga sig över Tofta skjutfält. En av jägargrupperna har fått order om att slå ut en radaranläggning och skickar ut en skytt och en observatör. Vapnet som används är ett så kallat AG 90, ett grovkalibrigt automatvapen avsett för att bekämpa både personal och materiel på långa avstånd. Kort innan eldöppnandet mot radaranläggningen bryts tystnaden på skjutfältet av en serie skott längre bort. Den kvarvarande delen av gruppen i det bakre läget har fått plötsligt och oväntat besök av en av hemvärnets hundpatruller. Hunden som fått upp spåret leder förföljarna ända fram till jägarnas ryggsäcksgömma där jägarsoldaten och föraren Oskar hade uppsikt tillsammans med ytterligare en jägare.
–Tack vare våra bildförstärkare såg vi dem i god tid. Vi la oss ner på marken bakom ryggsäckarna och när de kommit så nära som femton meter öppnade vi eld. De saknar ju personlig utrustning för att kunna se i mörker och när vi dessutom också är på förhand hade de aldrig heller mycket till chans, säger han.

Uppdraget slutfört

Kort efteråt hörs några smällar en bit bort. Radaranläggningen är utslagen. Uppdraget är slutfört och det är dags att omgruppera. Under förflyttningen blir Oskar ”skjuten” av en fientlig prickskytt och skadas svårt. Efter att ha tagits omhand och gått genom vårdkedjan ”avlider” han av skadorna och nu sitter han snällt i solen vid övningsledningens läger och väntar på att få återgå till övningen om några timmar.
–Det här är lite surt. Man vill ju bara tillbaka ut i skogen och fortsätta, säger han.

Nya utmaningar

En ny geografisk position för även med sig nya utmaningar.
–Det är väldigt bra att få öva i en annorlunda terräng än vad vi är vana vid. Uppe i norr kan man bekämpa fienden och sedan försvinna i milsvid skog, här är det lurigare, inte minst på grund av att det är en ö. Det är inte bara att försvinna, säger Oskar.

På frågan om han ser de många, och i vissa fall även sjukdomsbärande, fästingarna i den gotländska naturen som ett problem blir svaret kort och koncist:
–Hellre några fästingar än miljarder myggor.

Två av många skillnader mellan Arvidsjaur och Gotland.

Nytt eldöverfall slog ut luftvärnsrobot

Under söndageftermiddagen genomförde en av jägarplutonerna ytterligare en attack mot en fientligt objekt, den här gången i form av en luftvärnsrobot bevakad av ett tiotal hemvärnsmän. Efter att ha bekämpat vaktposterna sprängde sig jägarna in genom grinden, bekämpade övrigt motstånd och förstörde luftvärnsroboten med ett antal pansarskott. Därefter försvann de återigen in i den täta gotländska skogen.

Efteråt samlades övningsledningen och hemvärnsmännen för en kort genomgång och vaktposterna erkände att de inte riktigt var med på noterna när det började smälla.
–Man måste vara mer uppmärksam. Vi slappnade av en kort stund och precis då hände det, konstaterar en av dem.
Men trots vissa misstag delades det även ut rosor till några av soldaterna som höll en låg eldställning och bytte positioner under anfallet.
–Ni agerade precis som man ska göra. Mycket bra, säger Teddy Larsson, övningsledare och chef för jägarbataljonen.

"Men de är int lett å vinne mot di där jägarne"